top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Güney Amerika seyahatini nasıl planladım

Updated: Mar 16, 2019


Sonunda uzun zamandır yapmak istediğimiz Güney Amerika turunu yaptık. Daha Önce Küba ve Meksikaya gitmiştik ama asıl Güney Amerikanın en büyük ülkeleri olan Arjantin ve Brezilya'yı çok merak ediyorduk. 16 günlük bir süremiz vardı ve mümkün olduğu kadar çok yer görmek niyetindeydik. Her zaman olduğu gibi turla gitmek istemedik ve herşeyi kendimiz planlayıp organize ettik.

Detaylı rehberleri hazırlamadan önce size kısa bir 'Güney Amerika 101' yazısı hazırlamak istedim. Rotayı nasıl planladık? Güney Amerika güvenli mi? Güney Amerika'da ulaşım nasıl? Dil problemi yaşadık mı? Güney Amerika pahalı mı? Ülkeler arası ulaşımı nasıl organize ettik ve en önemlisi 2 haftalık Güney Amerika seyahati toplam kaça mal oldu?


2 haftalık Güney Amerika rotası

Toplam süremiz 15 gece - 16 gündü. En çok görmek istediğimiz ülkeler Brezilya ve Arjantindi. Ya bu iki ülkede birer hafta geçirecektik ya da bir kaç şehir ve ülke daha ekleyecektik. Bir daha kim bilir ne zaman gideriz diyerek Şili ve Uruguay'ı da rotamıza eklemeye karar verdik. Bir de çok görmek istediğimiz Iguazu şelalelerini. Sonuç olarak rotamız şu şekildeydi: Berlin - Rio de Janeiro (4) - Iguazu (1) - Colonia (1) - Montevideo (2) - Buenos Aires (4) - Santiago (4) - Berlin. Evet kulağa yorucu geliyor ama aslında yeterli oldu. Tabii ki 1-2şer günümüz daha olsaydı daha rahat gezerdik ama yapmak istediğimiz çoğu şeyi yapabildik bu sürelerde.

Güney Amerika güvenli mi?

Gitmeden önce en çok kafamı kurcalayan sorulardan biri. Özellikle Brezilyayla ilgili pek iç açıcı şeyler duymadım. Turistler kesin abartıyordur diyip durdum ama sonra ofiste çalışan Brezilyalı arkadaşlar da aynı şeyleri söyleyince biraz tırsmaya başladım. Takı, yüzük vs ne varsa Berlin'de bıraktık. İlk Rio'ya indiğimizde zaten doğrudan otele gidip fazlalıkları otelin kasasına bırakıp yanımıza az nakit ve 1 kredi kartı aldık. Genelde hep o şekilde gezdik. En kötü az para ve kartımız çalınır dedik. Onun dışında telefonlarımız ve fotoğraf makinesi vardı genelde yanımızda. Hatta eski telefonlarımızı da almıştık, onlarla gezeriz diye ama sonra üşendik telefon değiştirmeye ve kullanmadık eskileri. Açıkçası turistik yerlerde hiç bir tehlike hissetmedik. Sadece biraz daha temkinli davrandık, hani elde telefonla yürürken sürekli video falan çekmedik ya da resim çekerken önce bir etrafa iyice baktık. Bazı semtler biraz daha sorunluydu. Bize birşey olmadı ancak öğle saatlerinde bir kapkaça şahit olduk mesela. Yine başka bir gün (gündüz) peşimize pek de tekin durmayan bir tip takıldı, neyse ki taksiye binip uzaklaştık. Bu olaylar hep daha 'az turistik' ve lokal mahallelerde oldu, turistik yerler hep kalabalık ve tehlikesiz geldi bana. Geceleri pek sokaklarda dolaşmadık. Diğer ülkelerde durum daha bildiğimiz kıvamdaydı. Her büyük şehirde olduğu gibi geceleri biraz daha tatsızlaşıyor ortam. Özellikle iş yerlerinin olduğu Downtown bölgelerini tavsiye etmem. İstanbul'dan pek bir farkı yoktu. Biz olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Bu dört ülke arasında bana en güvenli Şili geldi. Özetle, bir Danimarka değil ama çok korkacak birşey de yok, sadece biraz uyanık olup çok da tenha yerlere gitmemek lazım gibi.

Dil problemi yaşadık mı?

Brezilya'da Portekizce, diğer ülkelerde ise İspanyolca konuşuluyor. Brezilya'da otel personeli hariç hiç kimse İngilizce bilmiyordu, epey şaşırdık. E Portekizce de yok bizde. Neyse ki Google translate, el kol hareketleri falan bir şekilde çözdük. Çok mağdur olmadık yani. Buenos Aires ve Uruguay'da çoğu insan İngilizce biliyordu. Şili biraz daha zordu, bir de İspanyolca şiveleri de bir değişik. Bildiğim az İspanyolca orada pek bir işe yaramadı. Ama yine Google sağolsun sorun olmadı.

Güney Amerika içi seyahat

Güney Amerika o kadar büyük ki Brezilya'nın bir şehrinden diğerine bile 2-3 saat uçakla sürebiliyor. Uçuşumuzu Air France ile Berlin-Rio, Buenos Aires - Berlin olarak almıştık. Diğer ara uçuşlarını sonradan başka hava yollarından aldık. Rio - Iguazu uçuşunu Latam ile, Iguazu - Buenos Aires uçuşunu ise Aerolinas Argentinas ile yaptık. İkisi de gayet düzgündü. Buenos Aires - Santiago uçuşumuz ise Sky Airlines ileydi. Sanırım oraların Onur Air'i bu, herşeyi ekstra ücret karşılığında satan bir low cost havayolu. Hepsinden genel olarak memnun kaldık. Buenos Aires'den Uruguay'a geçmek için ise feribotu kullandık çünkü sadece 1 saat sürüyor. Fiyatları uçak ile neredeyse aynı seviyede, ama yine de daha rahat seçenek. Tüm biletleri Skyscanner üzerinden satın aldım.


Güney Amerika'da ulaşım

Biz tüm seyahatimiz boyunca UBER kullandık, bazen de yoldan taksi çevirdik. Rio'da Uber çok iyi çalıştı ve gideceğiniz yeri de önceden uygulamadan girdiğiniz için şöföre dert anlatmak zorunda kalmıyorsunuz. Arjantin ve Şili'de Uber yasal değilmiş dolayısıyla daha az yaygın ama yine de bol bol kullandık. Yoldan taksi çevirdiğimiz zaman da hemen taksimetreyi açtılar ve yolu uzatmadan götürdüler. Öyle turist kazıklama moduna geçmediler hiç. UBER'den çok da pahalı değildi taksi. Toplu taşıma çok uygun ve Metro ve Metrobüs ağları geniş (Uruguay hariç) ancak UBER de gayet uygun olduğu için hiç toplu taşıma kullanmadık.

Güney Amerika pahalı mı?

Bence evet. Ben çok daha ucuz olmasını bekliyordum. Ulaşım uygun olsa da konaklama fiyatları ve yeme içme hiç de uygun değil. Konaklama için geceliği 50-100 Euro arası ödedik. İki kişilik bir yemek için 20-30 Euro arası ödüyorsunuz ancak etçiye falan gittiğinizde 50-60 Euro tutuyor. Yalnız bu tutara en az 1 kilo et geliyor. Normal bir porsiyon et 400-500 gram arası geliyor. Fiyat performans gayet iyi yani özellikle Avrupa ile karşılaştırdığınız zaman. Turistik aktiviteler de genelde 10-15 Euro civarında. En uygun fiyatlar Uruguay'da, en pahalı ise Şili ve Brezilya.

Vize/Aşı gerekli mi?

Gittiğimiz dört ülke de Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Aşı zorunlu olmasa da Sarı Humma aşısı yaptırmanızda fayda var. Özellikle Brezilya'da ve Iguazu'da oluyormuş. Ben gitmeden 2 hafta önce oldum aşı ve hiçbir yan etkisini görmedim.

Güney Amerika'da ne yenilir?

ET! Kilolarca. Hayatımda yediğim en iyi etleri burada yedim. Bize burada verdikleri et başka birşey. Vejeteryanlar kusura bakmayın.

Gelelim en çok merak edilen konuya: 16 günlük Güney Amerika turu kaça mal oldu?

Toplam 2 kişi tüm uçuşlar ve şehirler arası ulaşım için yaklaşık 2200 Euro harcadık. 15 gece otele 900 Euro ödedik. Tüm Yeme İçme ve ulaşım, turistik aktivite için 1800 Euro (alışveriş dahil değil). Yeme İçme veya ulaşımda kendimizi tutmadık, toplu taşıma kullanmadık. Bu tutar kesinlikle daha düşük olabilir. Toplamda 5100 Euro gibi bir tutar harcadık.


bottom of page