top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Mini Çakal: Mil programından nasıl maksimum faydalanılır

Updated: Aug 6, 2019



Geçende tüm mil kazandıran kredi kartların karşılaştırmasını yazmıştım (yazıya git). Benim de tabii ki bir mil kazandıran kredi kartım var ve şimdiye kadar çok faydasını gördüm. Hepsinden alacağıma tek kartım olsun, tüm harcamalarımı bu karttan yaparak bol bol mil biriktirdim.

Tercihim Miles & Smiles Platinum kart oldu. Diğer kartlara göre yıllık aidatı daha yüksek ama THY’nin Miles & Smiles programıyla ortak olması benim için en cazip yanı oldu. Hem hızlı mil kazanılıyor, hem de hali hazırda olan Miles & Smiles üyeliğinizle birleştiriyorsunuz. Hala Miles & Smiles'a üye değilsen buraya tıkla)

Şimdi size bu kartın belki de çok bilinmeyen yanlarından bahsetmek isterim. Ilk bakışta çok avantajlı görünmeyebilir ama vereceğim bu tüyolarla Miles&Smiles programından maksimum fayda elde etmiş olacaksınız.

Ne zaman millerle bilet almak mantıklı?

Bir gidiş dönüş ekonomi bileti için,

Yurtiçinde 7.500

Avrupaya 20.000

Amerika, Asya, Afrikaya 60.000

Güney Amerikaya 90.000

mil gerekli (tüm tablo için tıkla).

Tek dezavantaj vergileri millerle ödemiyor olmanız. Öyle bir seçenek var ama çok fazla mil harcamanız gerekiyor, sakın bu tuzağa düşmeyin.

Örnek: Paris gidiş dönüş bilet 600TL, bunun 400TL'si vergi. Yani 20.000 mil karşılığında 200TL az ödemiş oluyorsunuz.

Hiç mantıklı değil! Peki neden? Genel kural bir milin değeri 4 kuruş (nedeni bir sonraki kısımda). Bu örnekte 200TL/20000 = 0,01TL. Yani 1 miliniz 1 kuruşa eşdeğer bu yüzden bu bileti millerle almayın. Millerle alınacak bir bilet mesela böyle olmalı: Los Angeles bileti 4500TL, bunun 1000TL'si vergi. Tasarrufunuz 3500TL, verdiğiniz mil tutarı 60.000. Hemen hesaplayalım 3500/60000 = 0,058 TL. Bingo! Bu bileti hemen millerinizle alın! Hep bu gözle değerlendirin, aşağıdaki tabloda özetlemeye çalıştım.


O kadar milim yok ama diyorsanız hemen bir sonraki adımı okuyun.

Avans Mil (Genel kurallar için tıkla)

İşte sihir burada. Miles&Smiles kredi kartı size avans mil kullanma imkanı sunuyor. 15TL işlem ücreti karşılığında yılda 100.000 avans mile kadar mil talep edebilirsiniz. Talep ettiğiniz tarihte kartınızdaki kullanabilir limitin en fazla 10 katı kadar avans mil alabilirsiniz. Yani 100.000 avans mil için o an 10.000TL’lik kullanabilir limitiniz olmalı. Avans miliniz 2 güne hesabınıza yatıyor ve hemen bu millerle bilet alabiliyorsunuz.

18 ay içinde kartınızla yaptığınız harcamalardan kazanılan millerle avans mil borcunuzu kapatıyorsunuz. 18 ayın sonunda kapatamadığınız miller için de mil başına 4 kuruş ceza ödüyorsunuz.

Örnek: Ayda ortalama 1500 mil kazanıyorsunuz. 18ay x 1500 mil = 27.000 Mil. Geriye kalıyor 73.000 mil borç. Onu da 4 kuruşla çarptığınızda 2980TL’lik bir ödemeniz oluyor.

Buraya kadar çok mantıklı gelmedi değil mi :) Bu uygulama ne zaman faydalı oluyor?

Yine Los Angeles biletinden gidersek. Bu bileti 60.000 avans mil ile aldınız ve 18 ayın sonunda da hepsini tamamlayamadınız. Olsun! Çünkü yukarıdaki hesaba göre miliniz 0,058TL değerindeydi ama ödeyeceğiniz ceza 0,04TL tutarında. Yani her türlü kardasınız. Diyelim ki 18 ay boyunca hiç mil kazanmadınız, ki bu mümkün değil ancak kartı kullanmıyor olmanız lazım, ve 60.000 bin avans mil borcunuz çıktı. Ödeyeceğiniz tutar 60.000 x 0,04 = 2400TL. 1000TL de vergi ödemiştiniz. Yani bu bilet size en kötü ihtimal 3400TL’ye geldi halbuki normal fiyatı 4500TL’di. Bunun için sadece 15TL ödediniz bir de 18 ay sonra ödüyorsunuz cezanızı. Dediğim gibi bu en kötü senaryo her türlü daha da düşük olacaktır hatta belki avans milinizi kapatırsınız bile.

Ben artık her yıl avans milimi tamamlar tamamlamaz tekrar 100.000 mil avans mil talep ediyorum. Çünkü her türlü avantajlı oluyor. Bir de bazen THY'nin mil indirimli kampanyaları oluyor, özellikle yeni hatlarında %25 mil indirimi uyguluyorlar. O zaman daha da avantajlı hale geliyor mil kullanmak.

Star Alliance program ortakları

Miles & Smiles’ın bir diğer güzelliği Star Alliance’a üye olan başka havayollarında da mil kazanıyor ve millerle bilet alabiliyorsunuz. Bu havayolların arasında Lufthansa, United, Singapore Airlines gibi güzel havayolları var (tüm liste için tıkla.)

Örnek: New York’tan Los Angeles’a uçmak için bilet baktığımda tek yön için 500 Dolar gibi bir fiyat çıkmıştı. THY’yi arayıp United’da bu uçuşta millerle yer olup olmadığını sordum. Yer olduğunu söylediler ve iç hat seferi olduğu için istedikleri mil tutarı 7500 mildi!!! Tabii ki hemen alındı o bilet. 150 TL gibi bir vergi ödedim o kadar. Diğer havayollarında yer olup olmadığını THY’yi arayarak öğrenebiliyorsunuz ancak. Güncelleme: artık online da oluyor, burada yazdım detaylı.

Mil kazanma konusuna gelince. Eğer aktarmalı uçacaksanız mutlaka Star Alliance havayollarını tercih etmeye çalışın ki güzel güzel mil kazanın. Örneğin Amerika’ya Air France/KLM yerine Lufthansa/United uçuşlarını tercih edin. Tabii arada büyük fiyat farkı varsa gerek yok.

Sağolsun THY 2 sene önce mil kazanmayı zorlaştırıp, ücretsiz bilet için mil tutarlarını da arttırmıştı. Biz de böyle çakallıkların peşine düştük mecburen :) Herşey tatil aşkı için.


bottom of page