top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Singapur rehberi - Burası fazla mükemmel yahu

Updated: May 21, 2019


Hayatımda Singapur kadar temiz, rahat, düzenli ve estetik bir şehir görmedim. Sanki kocaman bir AVM, bir eğlence merkezi gibi. Herkesin maddi durumu iyi, her yer şık, herkes kurallara uyuyor (ki çok kural var) böyle enteresan bir yer işte Singapur. Bir kere görmeye değer bir şehir. Aşırı mükemmellikten sıkılırsanız da daha otantik, daha şirin bölgeleri de mevcut. Özetle Asya taraflara gittiğinizde Singapura mutlaka uğrayın. Singapur paylaşımlarımı #ooosingapore hashtaginden takip edebilirsin 🇸🇬

Nasıl gidilir ✈️: THY'nin ve Singapore Airlines'ın direkt uçuşu var. Yolculuk yaklaşık 11 saat sürüyor. Ayrıca Doha veya Dubai aktarmalı kolayca ulaşabilirsiniz.

Ne zaman gidilir 📅: Yılın her zamanı gidilir. Hep sıcak, hep nemli ve ara ara yağmurlu.

Vize 🛂: Vize yok 👌

Konaklama 🏨: Singapur'da herşey biraz tuzlu diyebilirim. Düzgün bir otel için gecelik en az 150 Euro düşünebilirsiniz. Biz Swissotel Merchant Court'u tercih ettik ve gerçekten çok memnun kaldık. Yazı için tıkla.

Singapur'da Ulaşım 🚋: Havaalanı şehir merkezine yakın sayılır, arabayla yaklaşık yarım saat sürüyor. Biz direkt UBER çağırdık ve yolculuk 13 Singapur doları tuttu (8 Euro civarı) ama dönüşte tam trafik saatine denk geldiğimiz için UBER fiyatları çıkmıştı ve taksiyle gittik o da 35 Singapur doları tuttu (22 Euro). Toplu taşımayla da havaalanına ulaşmanız mümkün ama 50dkya yakın sürüyor ve aktarmalı. Havaalanından şehir merkezine giderken 3 numaralı hata binip 'Tanah Merah' durağında 1 numaralı hata aktarmak olur. En merkezi duraklar City Hall ya da Raffles Palace. Şehir içinde ise Metro ve otobüs en rahat ulaşım araçları. Hava çok sıcak ve nemli olduğu için gündüz çok yürümeden toplu taşımayı bol bol kullanırız dedik ve 3 günlük 'Singapore Tourist Pass Plus' satın aldık. Bu kartla sınırsız toplu taşıma (havaalanına dahil) ve çeşitli turistik aktiviteye ücretsiz veya indirimli giriş imkanı var. Daha fazla bilgi için tıkla.

Örnek program 👣 Singapur için 3-4 gün ayırmanız yeterli. Biraz daha vaktiniz varsa 1-2 gün daha ekleyip Sentosa Adasını da programınıza ekleyebilirsiniz. Burada hem denize girebilir hem de sayısız aktivite yapabilisiniz. Bizim maalesef vaktimiz ancak Singapur'u gezmeye yetti.

 

Singapur'a gitmeden önce hakkında bir çok şey duymuştum: Çok pahalı, kurallar çok sıkı, alışveriş cenneti gibi gibi. Biz Singapur'u Asya seyahatimizin ilk durağı olarak dahil edip burada 3 tam gün geçirdik. Yeter mi yetmez mi derken hemen hemen her yeri gezip gördük ama 1 günümüz daha olsaydı iyi olurdu bence. Önceden çok fazla araştırma yapmadan gittik ve genel olarak bayağı beğendik. Detaylı rehbere geçmeden size Singapurla ilgili birkaç merak edilen konulardan bahsedeyim.

Singapur çok mu pahalı?

TL kazandığımız için bize göre artık her yer pahalı maalesef ama Singapur'daki fiyatlar Amerika ya da Paris, Londra gibi şehirlerden daha pahalı değil, hatta biraz daha uygun diyebilirim. Diğer Asya ülkeleriyle karşılaştırırsak, örneğin Tayland, Malezya, Endonezya gibi, fiyatlar daha yüksek. Ama bu sizi korkutmasın, her yerde olduğu gibi burada da uygun seçenekler mevcut.

Singapur'daki kurallar çok mu katı?

Bizi gitmeden bayağı korkuttular. Internette de hatta her yerde Singapur'un sıkı kuralları hakkında yazılar okudum. Alışık olduğumuz kurallar dışında, yere tükürmek, yere çöp atmak gibi hareketler için para cezası varmış. Ha bir de Metro'larda su içmemek ve Durian meyvesini taşamamak gerekiyormuş :) Nedenini tam bilmiyorum ama ya kötü koktuğu için ya da icabında kafa kırabilecek bir dış kabuğa sahip olduğu için olabilir. Neyse bunların hiç biri bizim için önemli değildi ama ülkeye girişte Elektronik sigara getirmenin kesinlikle yasak olduğunu ve ciddi sorun olabileceğini okuyunca Burak resmen yıkıldı. Önce 'noolcak yaa cebimde sokarım' diye düşünürken son dakkika yanına almama kararı aldı. Zaten 10 küsür saat sigarasız bir yolculuk sonrası çok sempatik oluyordu ama üstüne 3 gün daha ekleyince ne olurdu bilemedim :) Neyse öyle gittik ve girişte gümrükten elimizi kolumuzu sallaya sallaya geçtik. Şehirde de çöp kutuların etrafında herkes fosur fosur sigara içiyordu (ki o da güya yasak). Yani öyle internette yazıldığı gibi bir durum yoktu açıkçası. Her yerde kameralar var sadece siz yine de yere falan tükürmeyin :)

Singapur'da gezilecek yerler

Singapur küçücük bir ülke, şehir merkezi de o kadar kompakt. İster yürüyerek, ister toplu taşımayla çok rahat gezilen bir yer. Singapur dendiği zaman ilk akla gelen Marina Bay Sands bölgesi ve binası oluyor. Ama biraz daha vakit geçirince farklı farklı bölgeler çıkıyor karşınıza. Aşağıdakiler bizim 3 güne sığdırabildiklerimiz. Daha vaktimiz olsaydı mutlaka Art & Science Museum ve Sentosa Adasına gitmek isterdim.

Marina Bay Sands

Singapur'un simgesi haline gelmiş bu bina aslında bir otel. Gecesi 300 Euro'dan başlıyor ve terasında ünlü sonsuzluk havuzu var. Havuz sadece otel müşterilerine açık. Otelde kalmıyorsanız da otelin üst katında yer alan seyir terasına ücretli çıkabilir ya da içindeki sayısız restoran ve bar'da manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Otelin zemin katında ise dev bir AVM var, harbi dev ama. Her akşam binanın önünde Spectra adlı dev bir ışık ve su gösterisi oluyor. Mutlaka ama mutlaka izleyin. Pazar - Perşembe akşam 8 ve 9 olmak üzere iki gösteri, Cuma ve Cumartesi günleri ise 8, 9 ve 10'da gösteri var. Şov'u izlemek için iki güzel nokta var. Biri hemen AVM'nin ana girişinin önündeki büyük izleme alanında. Burası ana izleme noktası ve biraz önceden gidip önlerden yer kapmanızı öneririm. Bir diğer güzel açı ise Marina Bay Sands'e tam karşıdan bakan Esplanade. Buradan müzikleri vs az duyuyorsunuz ama ikinci kez izleme fırsatınız varsa bu açıdan da bir izleyin derim. Gösteri ücretsiz ve 15 dk sürüyor.


Marina Bay Sands


Marina Bay Sands Mall


Gardens by the Bay

Burası da Marina Bay Sands'in hemen arkasında yer alan kocaman bahçe. Singapur'un her yeri muhteşem çiçekler ve bitkilerle kaplı ama burası hepsini bir arada görebileceğiniz dev bir park. Bazı kısımlara giriş ücretsiz, bazıları ücretli. Başta yapılacak iki aktivite ise Flower Dome ve Cloud Forest. Giriş ücreti 28 Singapur doları. Biz maalesef gezemedik ama gerçekten çok güzel duruyor. Bir diğer popüler aktivite dev yapay ağaçların, adı Supertree Grove, arasından geçen OCBC Skyway (Ücret 8 Singapur doları). Bu aktivite özellikle hava karardıktan sonra güzel bence çünkü ağaçların ışıklandırması aşırı güzel. Para vermek istemezseniz de ağaçları ücretsiz görebiliyorsunuz. Hatta burada da akşamları ufak bir ışık gösterisi oluyor. Her akşam saat 19:45 ve 20:45'de ücretsiz izleyebilirsiniz.


Supertree Grove

Supertree Grove

Singapur Botanik bahçesi

Singapur'da ücretsiz ve keyifli bir aktivite arıyorsanız botanik bahçeyi ziyaret edebilirsiniz. Burası dev bir park ve çok değişik bitkiler görmeniz mümkün. Bazı özel alanlara giriş ücretli ama biz onları pas geçtik. Bir de o bölgeye gitmişken benim için Plain Vanilla Bakery'den bir cupcake yiyin. Parkın yakınında diğer tavsiye edebileceğim mekanlar: Da Paolo, The Affogato Bar, Relish. Bahçe hakkında detaylı bilgi için tıkla.


Singapore Botanical Gardens


Plain Vanilla Bakery

Robertson Quay

Robertson Quay keyifli bir akşam yemeği için ideal adres. Nehir kıyısında sıra sıra keyifli mekanlar mevcut. Benim favorilerim Super Loco ve SPRMRKT Daily.


Robertson Quay


Super Loco

Clark Quay

Burası otelimizin hemen dibiydi ve Singapur'un eğlence merkezi diye geçiyor. Bir sürü bar ve gece kulübu burada. Biz eğlenceyi sadece odamızdan izledik :) ama siz mutlaka bir akşam buraya uğrayın. Genelde akşam saat 10'dan sonra hareketleniyor, gündüz ise hiç bir hareket yok. Lezzetli bir pizza için Motorino'yu tavsiye ederim.



Boat Quay

Bu bölge bayağı turistik gelmişti bana, ama müthiş bir manzara eşliğinde deniz ürünleri yemek için iyi bir adres gibi duruyor. Akşamları hareketli.


Chinatown

Biraz farklı bir Singapur görmek istiyorsanız Chinatown'a mutlaka uğrayın. Burada sokak pazarları ve pis sokak yemekleri sizi bekliyor.


Little India

Burası da tahmin edeceğiniz üzere Hint toplumun yaşadığı bölge ve görmeye değer. Buraya asıl gelme sebebimiz ise Mustafa Center idi. Aklınıza gelebilecek herşey satılıyor bu mağazada. Gerçekten enteresan bir yerdi, gidin yaşayın derim :)




Haji Lane

Singapur'da açık ara favori bölgem oldu. Müslüman bölgesi diye geçiyor burası ve bir şekilde 'hipster' bölgesi olmuş. Güzel kafeler, tatlı butikler burada. Bu civarda bir kaç favori mekanım var.

A.R.C Cafe - Kahveleri çok lezzetli

Hygge - Hem cafe hem butik

Pieda Negra - Akşam yemeği için, Meksika mutfağı

Mondays Off - Çok tatlı bir butik

Fluff Bakery - Cupcake için

Lickety - Dondurmacı








Orchard Road

Burası Singapur'un en meşhur alışveriş caddesi. Yan yana birbirinde dev AVM'ler sıralı. Yer yüzüne çıkmadan bir gün burada geçirebilirsiniz :) Alışveriş niyetiniz varsa mükemmel adres ancak burada çok vakit kaybetmeyin derim.


Orchard Road


Kikki.K

Merlion Park

Burası su fışkırtan heykeliyle meşhur. Bir de Marina Bay'i fotoğraflamak için güzel bir nokta. Yakınında bol bol yeme/içme seçeneği de mevcut.





bottom of page