top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Yunan adaları - Birbirinden güzel 5 Yunan adası

Yunan adaları dendiği zaman aklıma hemen mas mavi deniz ve sahil kenarında soğuk bira ve deniz mahsülleri gelir. Yüzlerce adası olan Yunanistan'da keşfedebileceğiniz birbirinden güzel ve keyifli ada var. Üstelik yakın ve fiyat performans açısından hala çok iyi. Gelin size gittiğim ve çok beğendiğim 5 Yunan Adasından bahsedeyim.

Ama önce:


Nasıl gidilir ✈️: Çok fazla imkan var. İstanbul'dan THY, Pegasus ve Aegean Airlines'ın Atina'ya ve Selanik'e direkt uçuş var. Oradan da feribotla adalara ulaşabilirsiniz o konuya ayrıca detaylı gireceğim. Bir diğer alternatif arabayla gitmek olur onu da ayrıca anlatacağım :)


Ne zaman gidilir 📅: Denizin tadını çıkarmak için elbette Yaz ayları en uygun ancak aynı zamanda en kalabalık ve en pahalı dönemler. Güney'deki adalar Ekim'e kadar sıcak oluyor. Adanın konuma göre değişir ama genel olarak Mayıs - Ekim arası gitmek için güzel aylar.

Vize 🛂: Schengen vizesi gerekli. Ancak Türkiye'ye çok yakın bazı adalar için (örneğin Kos veya Rodos) kolaylaştırılmış kapıda vize uygulaması var. Daha fazla bilgi için tıkla.


Konaklama 🏨: Tüm Yunan adalarında aşırı lüksten şirin pansiyona kadar bir sürü seçenek var. Lüks oteller ve tatil köyleri genelde pahalıyken, temiz ama 'basic' olarak tanımlayabileceğimiz pansiyonlar genelde makul oluyor. Yüksek sezonda geceliği 100 Eurodan aşağıya oda bulmamız biraz zor olsa da Eylül'de mesela 50-80 Euro'ya bulmanız mümkün oluyor.


Ulaşım 🚋: Bu konu da adaya göre değişir ancak toplu taşımayı bir kere unutun. Adalardaki koyları gezmek için bence en güzel seçenek Vespa ya da ATV kiralamak. Biz örneğin günlük 15 Euroya ATV kiralamıştık. Bir diğer alternatif küçük tekne kiralamak olur. Mykonos gibi adalarda bu seçenek pahalı olsa da biz örneğin Corfu'da günlük 50-60 Euro'ya kiralamıştık ve arabayla gidemeyeceğimiz harika ıssız koylara ulaşmıştık.


Örnek program 👣: 1 haftalık bir tatilde 2-3 ada gezmeniz mümkün. Genelde Yunan Adaları gruplara ayrılıyor örneğin Kiklad adaları (Mykonos, Paros, Santorini vs) ya da İonya adaları (Corfu, Kefalonia, Zakynthos). Bunlardan birine karar verip birbirine yakın adalara geçiş yapmak en mantıklısı.


Yunan adalarına feribot bileti nasıl alınır? Yunan adalarına feribot fiyatları


Bu konuda acayip iyi bir altyapı kurulmuş. Kolaylıkla adalar arası ulaşım sağlayabiliyorsunuz ve süreç oldukça rahat. Mesela diyelim ki uçakla Atina'ya geldiniz ve Mykonos'a geçmek istiyorsunuz. 3-4 saat süren direkt feribotlar mevcut ve oldukça konforlu ve keyifli bir yolculuk. Tek yön fiyatlar bu tarz uzun yolculuklar için 40-50 Euro civarında. Birbirine yakın adalar arasında geçiş genelde yarım - bir saat arası sürüyor ve ücretler düşük 10-30 Euro arası. Biletleri ya direkt feribot terminalinden alabilirsiniz, ki bu spontane ya da günü birlik geziler için gayet mantıklı ancak Atina'dan (Piraeus limanı) biletinizi önceden internetten almanızı öneririm. Biz zamanında ön araştırma için Greek Ferries adlı sayfayı kullanmıştık. Sayfada hangi feribot şirketlerinin hangi saatte seferi olduğu ve fiyatı yazıyor. Emin olmak için beğendiğimiz sefer için feribot şirketinin kendi sayfasından da bakıp hangisi daha uygunsa oradan biletimiz almıştık. Bu arada arabayla yolculuk da hemen hemen tüm adalara mümkün.


Yunanistana arabayla nasıl geçilir?


Biz Thasoss adasına da Corfu'ya da İstanbuldan arabayla seyahat etmiştik. Direk uçuş olmadığı için ve Corfu ve Thassos gibi büyük adalarda arabanın da lazım olduğunu düşünerek kendi arabamızla gelmenizin hem ekonomik hem rahatlık açısından en mantıklı seçenek olduğunu gördük. Ama önceden dikkate almanız gereken bir takım konular var.

Bir kere kullandığınız araba sizin üzerinize olması gerekiyor. Yani şöför ve ruhsat sahibi aynı olmalı. Kiralık araba, şirket arabası ya da babanızın arabasıyla geçmeniz zor olabilir. Bu arada imkansız değil. Arabanın sahibi size vekaletname çıkarırsa bu şekilde sınırı geçebilirsiniz ama uğraş dur şimdi.

Bir diğer konu arabanız için yurtdışında geçen kasko sigortası yaptırmanız gerek. Bu oldukça kolay bir işlem. Sigorta şirketinizi arayıp Yunanistana çıkacağınızı söylerseniz zaten onlar size yardımcı olacaktır. Aylık ya da yıllık sigorta yaptırabiliyorsunuz.

Son olarak eski tip ehliyetiniz varsa bunu emniyet müdürlüğünden yeni tip çipli ehliyete çevirtmeniz önemli.

Sınır kapısında ise işlemler hızlı ilerliyor, tabii sıra yoksa. Biz her iki seferde de gayet rahat ve sorunsuz geçtik.


Ulaşım konularını da hallettiğimize göre artık hangi adaya/adalara gideceğinize karar verme zamanı. Gittiğim ve beğendiğim 5 Yunan Adası:


1 - Corfu: İtalya mısın Yunanistan mı?

Yunanistan dediğin beyaz/mavi değil miydi ya? Burası bildiğin İtalya.

Pastel tonlarında binalar, çam ağaçları, sokaklar. İyonya adalarına bağlı bu dev ada Yunanistan'ın Adriyatik denize bakan tarafında kaldı ve İtalya'ya benzerliği boşuna değil. Burada Venedikliler Osmanlıyla savaşmış, tarihi çok zengin bir ada. Sadece deniz tatili değil şehir merkezinde de ziyaret edebileceğiniz çok nokta var.

Konaklama için Paleokastritsa veya Dassia bölgesini tavsiye ederim. Yemek için ise mutlaka Toula's ve Pane e Souvlaki'ye uğrayın. İçki için ise La Grotta Bar. Biz Corfu'ya İstanbul'dan arabayla gelip İgoumenitsa limanından feribotla geçtik. Toplam yolculuk 9 saat sürdü. Kesinlikle arabaya ihtiyaç duyacağınız bir ada. Yakındaki adalar ise Paxos, Kefalonia ve Zakynthos.

2 - Paxos: Gördüğüm en tukuaz ve berrak deniz

Paxos, Corfu'ya çok yakın ve feribotala 1-2 saate ulaşabiliyorsunuz. Bir diğer alternatif karadaki Parga şehrinden feribotla geçmek. Bu taraflara gelmişken mutlaka bu şirin adaya geçin.

Ufak ve sakin bir ada ve genelde tekneyle seyahat edenlerin tercihi. Boşuna değil, ben böyle bir deniz görmedim. Biz de günübirlik 50 Euro'ya ufak motor teknesi kiralayıp koyları gezdik hatta komşu olan ve yerleşim olmayan Antipaxos adasına geçtik. Aman allahım böyle bir berraklık yok. Maldivler dahi bu denizi daha geçemedi o kadar.

3 - Mykonos: Mutlaka bir kere görülmesi gerek

Yunan adaları arasında herhalde en meşhuru Mykonos. Çılgın gece hayatı, sayısız beachleri ve bembeyaz evleri. Bizim de hep merak edip Eylül 2015'te gittiğimiz ada.

O zaman Atlasjet'in direkt uçuşuyla gitmiştik, hala var mı emin değilim ve sezon neredeyse kapanmak üzereydi. Dolayısıyla ada sakin ve az kalabalıktı ve hava maalesef biraz kapalıydı. Biz yine de çok sevdik ve iyiki sakin sezonda gelmişiz dedik çünkü o zaman bile mekanlar doluydu ve peak sezonda hafta sonu Alaçatı dramını burada yaşamadığımıza sevidim. Burada mutlaka ATV kiralayıp koyları ve beachleri gezin. İzleyebileceğiniz en iyi günbatımılarından biri de muhtemelen Mykonos'ta olacaktır.

Mykonos maalesef diğer adalara göre çok turistik ve pahalı ancak Kiklad adalarına gitmeye karar verdiyseniz mutlaka 2-3 gün görmeden dönmeyin. Çevredeki güzel adalar ise Paros, Naxos, Milos, Folegrandos, İos ve tabii ki Santorini (€€€€€).

4 - Paros: Gizli cevher

Mykonos'a yakın (1 saat) bu güzel adada 4 gün geçirdik ve aşırı sevdik. Paragia ve Naoussa olarak iki ana merkezi olan büyükçe bu ada sakinliği ve deniziyle kalbimizi çaldı.

Özellikle Naossa çok keyifli bir liman şehri ve burada denize nazır keyifli bir akşam yemeği garanti. Mutlaka listenize ekleyin.

5 - Thassos: Yunan adaları 101

Hemen bodoslama Yunan kültürüne dalmayayım, biraz yavaş geçiş yapayım diyenler için ideal bir ada. Yaz aylarında Türk nüfusunun 30binlere ulaştığı söylenen bu ada biraz Ege biraz da Yunanistan.

Üstelik arabayla çok yakın, 4-5 saate İstanbul'dan ulaşabilirsiniz. Fiyatlar da gayet makul. Burada tam yazlıkçı havası esiyor ve yakın ve ekonomik bir Yunan adaları tatili için ideal. Adayı gezmek için araba şart.

Bunun dışında gitmediğim ama göz atın diyeceğim Yunan Adaları ise: Santorini, Naxos, Milos, Folegrandos, Kos, Rhodos, Chios (Sakız), Spetses, Hydra, Kefalonia, Zakynthos.


bottom of page