top of page

I like London in the rain... Hep bu şarkı aklıma gelir Londra'yı düşününce. Rehberi okurken de pek güzel gidiyor :) Evet hava şartları pek iç açıcı değil ama iddalı konuşacağım Avrupa'nın en güzel şehri bence. Şehrin kendisi zaten çok güzel ama bana cazip gelen kısmı Amerika ve Avrupa arası bir karışım olması. Çoğu Avrupa ülkesi birbirine benzer ama Londra farklı. Hep hareketli, keşfedilecek hep yeni birşeyler var. Avrupa'da Pazartesi akşamı hiç bir restoranda yer bulamayıp yemek yiyebilmek için yarım saat beklemeniz gereken tek şehir olabilir. Zaten onlar da biz Avrupa değiliz diyorlar artık (bkz. Brexit) :) Londra'ya 4 kere gittim ama tıpkı New York gibi her sene gitmeye çalıştığım bir destinasyon. 

Sizin de önerileriniz olursa aşağıda yorum kısmına eklerseniz süper olur :) Instagram'daki Londra paylaşımlarımı #ooolondon hashtaginden takip edebilirsin. 🇬🇧

Nasıl gidilir ✈️: THY, Pegasus, Atlasglobal ve British Airways direkt uçuyor. Londra'da Heathrow, Gatwick, Luton ve Stansted olmak üzere 4 havaalanı var. Heathrow biletleri her zaman biraz daha pahalı oluyor ancak en kolay ulaşım da Heathrow'dan. Metro ile hızlıca şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz. Gatwick biraz daha uzak ve ulaşımı Gatwick Express treniyle gayet rahat ancak daha maliyetli. Stansted biletleri genelde uygun oluyor, ulaşım da rahat ancak biraz daha uzun sürüyor.

Ne zaman gidilir 📅: Yağmur her zaman bir ihtimal bu yüzden ona çok takılmayın. Bahar ve Yaz ayları güzel. Aralık ayında Winter Wonderland kuruluyor ve şehir ışıl ışıl. Kesinlikle görmeye değer.

Vize 🛂: İngiltere Schengen birliğine dahil olmadığı için ayrı İngiltere vizesine başvurmanız gerekiyor. Detaylı vize başvuru rehberi için tıkla.

Konaklama 🏨: Kesinlikle merkezi bir yerde kalın derim. Fiyat performans açısından oteller maalesef çok kötü. Hem uygun fiyatlı, hem merkezi hem de temiz bir otel bulmak neredeyse imkansız. O yüzden Londra özelinde kesinlikle AirBnB'yi tercih etmenizi öneririm. Size kaldığım otele ve AirBnB'yi mutlaka öneririm. London House Hotel güzel bir otel, Notting Hill tarafında yer alıyor ancak Mayfair, Soho gibi bölgelere çok yakın değil. Bow Street'de kaldığımız daire 4 kişi için uygun ve çok sık ve temizdi. Yeri ise tam Covent Garden'a komşuydu. Tek dezavantajı çok merkezi bir yerde olmasından kaynaklı gece gürültüsü. Bu daire müsait değilse de aynı ev sahibinin başka daireleri de mevcut. Daireye göz atmak için tıkla. Bir de yine Covent Garden'a 5 dk mesafede olan başka bir dairede kalmıştık. Burası tek odalı bir daire ancak 3-4 kişi de kalabilir. Yine yeri ve dairenin kendisi çok güzeldi. Daireye göz atmak için tıkla.

Londra'da Ulaşım 🚋: İndiğiniz havaalanına göre ulaşım seçenekleriniz değişiyor. Tren bağlantıları çok rahat. Özel bir durum olmadığı sürece taksi önermiyorum ancak kalabalık bir grupsanız belki mantıklı olabilir.

  • Heathrow (THY ve British Airways): Heathrow Express 15dk'ya Paddington tren istasyonuna ulaşıyor. Fiyatlar tek yön için 5.50 pound ila 20 pound arasında değişiyor. Biletinizi internetten erkenden alırsanız ucuz bilet bulma imkanınız var. Daha az maliyetli bir yolculuk için Picadilly Line (mavi hat) ile metroyla 3.10 pound'a şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Yolculuk ortalama 45dk sürüyor.

  • Gatwick (THY ve Pegasus): Gatwick Express treniyle 30dk'ya Victoria tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. Biletleri online alırsanız biraz daha uygun. tek yön online ücret 18 Pound. Gidiş-Geliş alırsanız 31 Pound. İki kişilik gidiş-geliş bilet internetten alırsanız 45 Pound.

  • Stansted (Atlasglobal ve Pegasus): Stansted Express treniyle yaklaşık 50dk'ya Liverpool Street istasyonuna ulaşıyorsunuz. Tek yön bilet fiyatı 8 pound (online fiyat).

Şehir içinde metro ağı çok geniş. Her yere metroyla ulaşmak mümkün. Aynı şekilde otobüs ağı da gayet iyi ancak trafik nedeniyle bazen uzun sürebiliyor. Saat 16 itibariyle metro aşırı yoğun olabiliyor. O saatlerde binmemeye çalışın. Resmen metrobüs tadında oluyor. Taksi veya Uber'i de tercih edebilirsiniz. Taksi için Gett adlı uygulamayı indirin derim. Taksiler için Uber gibi düşünebilirsiniz. Güzelliği önceden size fiks bir fiyat veriyor ve normal taksimetreden daha uygun. Kredi kartıyla rahatça ödeme de yapabiliyorsunuz.

Program 👣: Londra büyük bir şehir ve keşfedilecek çok fazla semt ve mekan var. Tursitik aktivite, müzeler, yeme/içme, gece hayatı bitmez burada. 3 günlük bir seyahat de olur ama Londra'yı doya doya gezeceğim diyorsanız en az 5 gün hatta 1 hafta bile gidilir. Günü birlik Stonehenge, Brighton veya Oxford gezileri de ekleyebilirsiniz. Tercih sizin artık :) Aşağıdaki rehberlerde semt semt nerelere gidilmeliyi yazdım.

 

Covent Garden, Soho, Carnaby

Mayfair, Hyde Park

Notting Hill

Southbank, Borough Market

Shoreditch ve Camden Town

Kensington, Chelsea, Belgravia

bottom of page