top of page

New York, New York! En sevdiğim, gitmeye doyamadığım. Çok romantik girdim farkındayım ama gerçekten aşığım bu şehre. Evet çok kaotik, kışları aşırı soğuk, bazen çok yorucu ama İstanbul'u nasıl seviyorsam New York'u da enteresan bir şekilde seviyorum. NY ile ilk tanışmam 12 yaşında ailemle çıktığım seyahat oldu. Şubat ayında gitmiştik ve inanılmaz soğuktu ama o kadar hoşuma gitmişti ki. Kendimi bir film karesindeymiş gibi hissetmiştim. O zamanlarda daha Starbucks ne bilmiyorduk. O pofidik koltuklarda oturup çalan Frank Sinatra şarkılarını dinlemek, pencereden yere düşen kar tanelerini izlemek.. Ne bileyim o zamandan beri hep aklımda NY. Uzuuun bir aradan sonra tekrar 2013'de gitme şansım oldu, ondan beri de her sene gitmeye çalışıyorum. Artık ulaşım da çok daha rahat ve uçak biletleri o kadar da pahalı değil, sadece uygun zamanı kollamak lazım. Aşağıda size NY hakkında kısa kısa bilgiler vereceğim. Ayrıca en çok sevdiğim mekanları da bu sayfaya eklemeye devam edeceğim. Sizin de önerileriniz olursa aşağıda yorum kısmına eklerseniz süper olur :) Instagram'daki New York paylaşımlarımı #ooonyc hashtaginden takip edebilirsin. 🗽 🇺🇸

Nasıl gidilir ✈️: THY'nin karşılıklı günde 3 seferi var. Yolculuk 10 saat sürüyor. Aktarmalı uçmanız da mümkün. Örneğin Lufthansa, KLM veya Air France ile. Bazen aktarmalı uçmak fiyat açısından daha avantajlı olabiliyor.

Ne zaman gidilir 📅: Her zaman güzel ancak Ocak ve Şubat'I çok tercih etmem. Mayıs-Ekim arası ideal bence hava açısından. Özel günler de keyifli olabiliyor örneğin Mart'ta St.Patricks Day, Ekim'de Halloween, Kasım'da Black Friday, Aralık'ta Christmas süslemeleri.

Vize 🛂: Amerika'ya gitmeden önce vizeye başvurmanız gerekiyor. Vize onaylanırsa genellikle 10 yıllık vize alıyorsunuz. Ücreti 160 USD.

Konaklama 🏨: Eğer imkanınız varsa mutlaka Manhattan'da kalın. Gün içinde dinlenmek için ya da alışveriş poşetleri otele bırakmak için uğrama şansınız olur. Oteller Manhattan'da pahalı ve bütçeniz düşükse konforlu bir yer bulmanız zor olabilir. AirBnb'ye göz atmanızı tavsiye ederim. Brooklyn ve Long Island City'de de kalabilirsiniz, metroyla ulaşım nasıl olsa çok rahat. 

New York'ta Ulaşım 🚋: THY JFK havaalanına uçuyor. Manhattan'a taksi 50-60 Dolar tutuyor. Diğer bir alternatif Penn Station'a trenle gitmek olabilir. Ya da shuttle hizmetleri var, kişi başı 15 Dolar'dan başlıyor. Ben genelde Super Shuttle'ı kullanıyorum. Bir-iki kişiyseniz bu mantıklı bir çözüm. Aktarmalı uçarsanız Newark'a inmeniz muhtemel. Burada ulaşım biraz daha rahat. Yine Penn Station'a tren mevcut veya taksi/Uber. 

Şehir içinde bir kaç ulaşım seçeneğiniz var: Metro/Otobüs, Taksi veya UBER. Metro ağı çok geniş ve het yere Metro'yla ulaşmanız mümkün. Aynı zaman da çoğu zaman en hızlı ulaşım aracı çünkü Manhattan'da trafik çok sıkışabiliyor. Yoğun zamanlarda zaten taksi bulmanız imkansız oluyor. Eğer ağırlıklı toplu taşımayı kullanmayı planlıyorsanız mutlaka bir MetroCard edinin. Bizim Akbil gibi bir kart. Bir kereliğine mahsus 1 Dolar ödüyorsunuz ve içine istediğiniz kadar para yüklüyorsunuz. Hem biraz daha uyguna geliyor hem de her seferinde bilet almakla uğraşmıyorsunuz. Hem Metro'da hem de otobüslerde geçiyor. Metro'yu çok tercih etmiyorsanız da taksi yerine kesinlikle Uber'i kullanmanızı tavsiye ederim. 

 

Program 👣: New York'u aslında 3-4 günde gezebilirsiniz. Ulaşım rahat ve mesafeler çok uzak olmadığı için bu mümkün. Yine de vaktiniz ve bütçeniz varsa en az 5 gün kalın derim. Zaten ilk iki gün yolculuk ve saat farkından dolayı kendinize gelemeyeceksiniz. New York'un semtleri bir birinden çok farklı ve her biri için en az yarım gün ayırın derim. Upper East Side, Upper West Side, Harlem, Midtown, Chelsea, Tribeca, Soho, Greenwich Village, Little Italy, Noho, Chinatown, Financial District... Size en çok sevdiğim semtlerden bahsedeceğim ve bu semtlerde nerede yemek yenilir, ne yapılır gibi bilgiler vereceğim. Örnek bir 5 günlük program şöyle olabilir:

 

1. Gün - Varış/Otele yerleşme - 10 küsür saatlik yolculuk sonrası biraz pert olabilirsiniz o yüzden ilk gün daha 'light' bir program öneriyorum :) Otel civarında yemek ve yürüyüş gibi mesela.

2. Gün - Midtown: MoMa Museum, Times Square, Rockefeller Center, Empire State Building, 5th Avenue, Bryant Park, Flatiron

3. Gün - SOHO, Little Italy, Nolita, Lower Manhattan, Financial District, One World Trade Center, Brooklyn Bridge, Brooklyn

4. Gün - Union Square, Washington Square Park, Greenwich Village, Meatpacking District, Chelsea Market , High Line

5. Gün - Central Park - Metropolitan Museum - Upper West Side - Upper East Side

bottom of page