top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Rio de Janeiro Gezi Rehberi


Rio benim uzun zamandır hayal ettiğim destinasyonlardan biriydi. Güney Amerika en çok görmek istediğim şehirdi. Nedenini tam bilmesem da sanırım o çılgın doğası ve manzaraları beni etkisi altına almıştı. Sonunda hayalimi gerçekleştirip Ekim 2018'de Güney Amerika turumuzun ilk durağı olarak Rio'ya seyahat ettik. Ve beklediğim kadar etkileyici çıktı. İnanılmaz bir doğa ve çok güzel bir şehir bizi karşıladı. Neler yaptık, nerede ne var merak ediyorsanız haydi okumaya devam edin :)

Rio paylaşımlarımı #ooorio hashtaginden takip edebilirsiniz.

Nasıl gidilir ✈️: İstanbul'dan Rio'ya direkt uçuş yok. THY’nin Sao Paolo'ya direkt uçuşu var. Onun dışında Air France veya KLM en uygun hava yolları aktarmalı gitmek için. Biz Air France ile Paris üzerinden gittik ve memnun kaldık gayet. Yolculuk Paristen 10-11 Saat sürdü.

Ne zaman gidilir 📅: Rio her daim sıcak ama sık sık şiddetli yağmur alan bir şehir. En az yağmurlu zamanlar Aralık-Mart arası diyorlar ama pek sağı solu belli olmuyor. Biz Ekim ortası gittik ve bazı günle pırıl pırıl 30 küsür dereceydi, bazı günler ise bulutlu ama yine de sıcaktı. Meşhur Rio karnevalı her yıl Şubat sonu / Mart başı gibi düzenleniyor (tarihler her yıl değişiyor). Fiyatlar yükselse de güzel bir deneyim olabilir.

Vize 🛂: 90 güne kadar vize yok

Aşı 💉: Sarı humma aşısı zorunlu değil ancak tavsiye ediliyor.

Konaklama 🏨: Otel fiyatları genelde geceliği 70-100 Euro civarında. Copacabana veya Ipanema plajlarına sıfır otellerler gecesi 200 Eurodan başlıyor. En güvenli mahalle Leblon. Biz Yoo2 adlı otelde kaldık ve tek kelimeyle bayıldık. Son 2 gecemizi de Rio Design Hotel'de geçirdik. Lokasyon olarak çok iyiydi ama oteli pek beğenmedik.

Ulaşım 🚋: Biliyorsunuz Rio'nun ufak bir güvenlik problemi var ve bu yüzden biz genelde her yere UBER ile gittik. Çok yaygın ve problemsiz çalışıyor neyseki. Metro da mevcut ama binmedik. Yürüyerek Leblon, Copacabana veya Ipanema'da dolaşılıyor ancak mesafeler uzak ve arabaya muhtaçsınız. Neyse ki taksi ve UBER ücretleri oldukça uygun.

Örnek program 👣: Rio'yu doya doya gezmek için en az 4 tam gün lazım. Ayrıca vaktiniz varsa Rio'dan bir kaç saat mesafede çok güzel plajları olan yerler var. İlha Grande ve Arraial do Cabo ilk aklıma gelenler.

Rio de Janeiro güvenli mi?

En çok merak edilen sorulardan biri. Baştan söyleyeyim, başımıza kötü birşey gelmedi. Ancak biraz tedirgin olduğumuz durumlar oldu ve normalinden daha dikkatli ve temkinli davrandık. Bir kere akşam hava karardıktan sonra neredeyse hiç sokakta yürümedik. Ancak Copacabana gibi çok kalabalık ve turistik yerlerde akşam saatlerinde yürüyüş yaptık. Genel olarak Copacabana ve Ipanema ve diğer turistik yerler güvenli gibiydi. En güvenlisi Leblon. Zaten çoğu restoran ve mekanın bir güvenlik görevlisi mevcut genelde. Daha sıkıntılı bulduğum bölgeler Lapa ve Santa Theresa civarları. Santa Theresa gece kondu mahallelerin (favela) arasında konumlanmış çok tatlı bir semt ve burada çok güzel oteller ve mekanlar mevcut ancak hala güvenlik açısından biraz dikkatli olunması gereken bölgelerden. Örneğin biz sabah kahvaltı için gittik gözümüzün önünde kapkaç oldu. Beni korkutan kısım etraftaki kimse, güvenlik görevlisi dahil, hiç birşey yapmadı. Polisi çağırdılar sadece. Yine Lapa bölgesinde gündüz tekinsiz tipler peşinize takılabiliyor. Biz gündüz gidip tedirgin olduk, gecesini tahmin edemiyorum. Dediğim gibi biraz dikkatli olmak lazım ve olur da biri sizden para/ telefon istiyorsa hemen verin çünkü genelde agresif hatta silahlı bile olabiliyorlarmış.

Gelin size semt semt Rio'yu biraz detaylı anlatayım.

Copacabana

En meşhurlarından başlayalım. Copacabana plajı Rio'nun en meşhur plajlarından. 4 kilometre uzunluğunda upuzun bir plaj burası ve sıcak havalarda halk burada serinliyor. Elbette plaj boyunca cafeler ve oteller de sıralı. Plaj boyunca büfeler, Acai ve hindistan cevizi satan standlar da bol bol var. Buranın en ihtişamlı binası ise tarihi Copacabana Palace, mutlaka gidip görün. Onun dışında desenli yürüyüş yolunda yürüyüş oldukça keyifli. Denize girme fırsatımız olmadı ama bir havlu kapıp plajda dalgaları izledik. Kaldığımız Rio Design Hotel de Copacabana plajına 1 dakika yürüme mesafesindeydi.



Ipanema

Ipanema plajı, Copacabana ve Leblon arasında kalıyor. Copacabana'dan daha temiz ve şık Ipanema. Oteller daha lüks ve ortam sanki bira daha düzgün. Plaj kısmı dışında Ipanema'nın plajdan yukarıya çıkan ara caddeleri de gayet keyifli ve burada bir sürü butik ve restoran bulabilirsiniz. Rua Garcia d'Avila bu konuda en başarılı cadde, mutlaka ziyaret edin. Bir kaç mekan önerisi:

Delírio Tropical - Rua Garcia d'Avila, 48

L'Atelier Mimolette - Rua Garcia d'Avila, 151

Bazzar - R. Barão da Torre, 538

ViaSete - Rua Garcia d'Avila, 125

Bar Astor - Av. Vieira Souto, 110

Fasano otelinin roof barı - Av. Vieira Souto, 80




Leblon

Leblon Ipanema'ya komşu, daha az turistik ve daha 'lüks' diyebileceğimiz semt. En çok vakit geçirdiğimiz semt burası oldu sanırım çünkü hem en güvenli hem de en çok mekanın olduğu bölge diyebiliriz. Sahil kısmı daha sakin. Günbatımını sahide izlemek için bir çok keyifli beach bar var ve o meşhur güzel Brezilyalılar buradaydı :) Sahilden yukarıya çıkınca ise Av. Ataulfo de Paiva caddesine ulaşıyorsunuz. ben bu caddeyi aşırı derecede Bağdat Caddesine benzettim. Yer yer ise 90'ların başı Etiler gibi buralar. Taytlarını giymiş kokoş teyzeler, 1-2 çok popüler cafe. Hatta Akmerkez de vardı, Rio Design Leblon (Av. Ataulfo de Paiva, 270). Home Store zamanları Etileri, çok ama çok benziyordu :) Akşamları ise Rua Dias Ferreira sokağı oldukça hareketli. Neyse, burada önereceğim bir kaç mekan var ve eminim ki Leblon sizin de en çok vakit geçireceğiniz bölge olacak. İki mekanı özellikle vurgulamak istiyorum: Jobi (Av. Ataulfo de Paiva, 1166) - Yediğim en iyi yemeklerden biri ve ortam da çok iyi; Talho Capixaba (Av. Ataulfo de Paiva, 1022) - Burası bir pastane ve sanki hafta sonu tüm Leblon burada gibi. Pasteş de Nata'sı enfes.

Sabor DOC - Rua Dias Ferreira, 605

Boteco Belmonte - Rua Dias Ferreira, 521

Okanossa Café e Empório - R. Cupertino Durão, 79

Brownie do Luiz - R. Cupertino Durão, 79-B

Giuseppe Grill - Av. Bartolomeu Mitre, 370

Coffeetown - Av. Bartolomeu Mitre, 297c

T.T. Burger - Av. Ataulfo de Paiva, 1240

BB Lanches - R. Aristides Espínola, 64

Confeitaria Rio Lisboa - Av. Ataulfo de Paiva, 1030

Academia da Cachaça - Rua Conde de Bernadotte, 26

Da Roberta - R. Tubira, 8A

Azur - Av. Delfim Moreira, 1746



Corcovado - İsa heykeli

Rio'nun en meşhur simgelerinden biri Corcovado dağının tepesine dikilmiş İsa heykeli. Çık çıkmama arasında çok kalıp, sonrada içimizde kalmasın diye yaptığımız bir turistik aktivite. Şansımıza çok bulutluydu ve o yüzden İsa dışında pek manzara göremedik. Eminim ki açık havada manzara çok daha etkileyici olurdu. Olması gereken manzarayı da resim olarak ekliyorum :) Çıkmak için 2 yol var. Tepeye çıkan minibüslerle veya tarihi Trem do Corcovado ile. Biz trenle çıkmaya karar verdik. Tren için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor ancak bizim gibi o gün bulutlu çıkarsa %30 ceza karşılığında değişim yapabiliyorsunuz ancak. Gidiş geliş trenin ücreti 16 Dolar. Biz bulutlu mulutlu çıktık artık, en azından kalabalık değildi. Güzel havada izdihamı tahmin edemiyorum. Hala çıktığımıza değdi mi emin değilim :)



Pao de Azucar - Sugarloaf Mountain

Rio'ya sabah 6 gibi varıp odasız kalınca ilk iş kendimizi buraya attık. Normalde bu saatte kalkıp gidemeyiz, ilk defa hayatımızda turistlerden önce bir yere gidebildik. Teleferikle Sugarloaf Mountain'a çıkıp Rio'yu tepeden doya doya izledik. O kadar güzeldi ki, hava da pırıl pırıldı. Mutlaka erkenden gidin buraya. Teleferik ücreti 25 Dolar kişi başına. Çıkışta da Red Beach'te bir hindistan cevizi suyu için hatta denize bile girebilirsiniz.



Boulevard Olimpico

Burası son dakika keşfettiğimiz bir bölge oldu. Eski liman bölgesine dev muraller yapmışlar. Şimdilik muraller dışında pek birşey yok ancak bir kaç yıla burası Rio'nun Karaköy'ü olur benden söylemesi :) Ayrıca buraya gelmişken Museu do Amanhã'ya da uğramanızı tavisye ederim. Biraz yukarılara ilerlediğiniz saman dar ara sokakları ve tarihi binalarıyla çok şirin bir yer karşınıza çıkacak. Ancak gündüz bile çok tekin gelmedi buralar bize. Pedra do Sal meydanında her Pazartesi akşamı Samba oluyor. Ayrıca burada da bir kaç güzel mekan var.

Casa Porto - Çok lokal bir bar - Largo São Francisco da Prainha, 4

Angu do Gomes - R. Sacadura Cabral, 75

ASA Açaí - R. Sacadura Cabral, 79

Restaurante Fazenda Culinária - Müzenin içinde - Av. Rodrigues Alves, 2




Santa Teresa

Burası Rio'nun en eski mahallelerinden ve gerçekten çok güzel. Bol bol butik otel ve tatlı mekan da bulabileceğiniz bir mahalle. Ancak yukarıda anlattığım gibi güvenlik konusunda biraz daha sıkıntılı. Buraya komşu Lapa mahallesi de gece hayatı için en hareketli semt. Belki resimlerden bildiğiniz renkli merdivenler (Escadaria Selaron) de burada yer alıyor.

Mama Shelter - Rua Paschoal Carlos Magno, 5

Bar do Mineiro - Rua Paschoal Carlos Magno, 99

Cultivar - Rua Paschoal Carlos Magno, 124


Botafogo

Bu mahalleyi kaldığımız otel Yoo2 sayesinde tanıdık. Sugarloaf Mountain'ı tam karşısına alan Botafogo körfezinde daha çok iş yerlerini ve evler yer alıyor. Ayrıca bir AVM ve Marina mevcut. Mahalle olarak çok da görülecek birşey olmasa da manzara için buraya gelmelisiniz, hatta Yoo2'de konaklayın veya roof barında manzarayı seyredin.

Yoo2 - Praia de Botafogo, 242

Fogo de Chão - Av. Reporter Nestor Moreira, s/n

Botafogo Praia Shopping - Praia de Botafogo, 400

South Ferro - R. Arnaldo Quintela, 23

Hocus Pocus DNA - R. Dezenove de Fevereiro, 186

The Slow Bakery - R. São João Batista, 93

Oteque - Rua Conde de Irajá, 581 ino. Restaurante - 115, Rua Conde de Irajá

Iraja Gastro - Rua Conde de Irajá, 109




Favelalar



bottom of page