top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Seyşeller rehberi

Updated: Dec 21, 2021

Seyşeller seyahatimizden yeni döndük ve anlatacak çok şeyim var!


Gün gün Seyşeller rehberine geçmeden önce biraz genel bilgilerle başlayalım. Seyşeller 115 adadan oluşan, Hint okyanusunda bulunan bir adalar topluluğu. Biz ülkenin en büyük üç adası olan Mahe, Praslin ve La Digue adalarını ziyaret ettik.


Bu rehberde Seyşeller hakkında en çok sorulan soruları cevaplamaya çalışacağım. Seyşeller’e gitmek için en iyi zaman? Seyşeller’de nerede kalınır? Seyşeller’de ulaşım? Seyşeller pahalı mı? Seyşeller’ın en güzel plajları? Seyşeller’de adalar arası feribot ve uçak yolculuğu. Seyşeller’de yapılacaklar?


Haydi başlayalım!

Anse Source D'Argent La Digue
Anse Source D'Argent

Seyşeller’e gitmek için en iyi zaman ne zaman?

Tropik destinasyonlar için cevaplaması en zor olan sorulardan biri. Havanın, tabiri caizse, sağı solu belli olmuyor. Ama genel olarak Seyşeller’de iki ana sezon var: Kuru sezon (Mayıs-Ekim) ve Yağmurlu sezon (Kasım - Nisan). Kuru sezon kulağa daha mantıklı gelse de aynı zamanda yoğun rüzgar oluyor bu aylarda dolayısıyla deniz genelde bulanık ve dalgalı hatta bazı yerlerde yosunlu olabiliyor. Bu aylar daha çok adada doğa yürüyüşü ve sadece deniz tatili için gitmeyenler için uygun. Dereceler ve nem oranı da daha düşük olduğu için bunalmıyorsunuz da. Yağmurlu sezonda yağmur daha olası olsa da bu yağmurlar genelde kısa kısa ve genelde geceleri oluyor. Rüzgar olmadığı için deniz düz oluyor ve snorkel için de en güzel zaman. Yüksek nem oranı bu sezonda biraz dezavantaj. Tüm bu faktörleri göz önüne alınarak Seyşeller’e gitmek için en iyi aylar Nisan, Mayıs, Ekim ve Kasım. Biz Eylül sonu gittik ve havadan gayet memnunduk.


Seyşeller’e nasıl gidilir?

THY'nin direkt seferi var ve yolculuk 7-8 Saat sürüyor. Biz Almanya'dan Etihad Airways ile Abu Dhabi aktarmalı uçtuk. İstanbul'dan Etihad, Emirates ve Qatar Airways ile aktarmalı gidebilirisiniz.

Praslin - Cote D'Or
Praslin - Cote D'Or

Seyşeller’de adalar arası ulaşım

Eğer bizim yaptığımız gibi bir kaç farklı adaya gitmeyi planlıyorsanız, ki bence mutlaka öyle yapın, bu kısmı okuyun. Temelde üç alternatifiniz var: Uçak, feribot veya helikopter. Sonuncusu çok pahalı olduğu için ilk ikisine değineceğim.

Mahe ve Praslin arası ulaşım için seçenekleriniz Air Seychelles ile 15 dakikalık uçak yolculuğu veya Cat Cocos ile feribot. Uçak için erken rezervasyon en kritik nokta çünkü uçaklar sadece 18 kişilik ve çabuk doluyor, fiyatlar da artıyor. En uygun tek yön ücreti kişi başı 70 Euro. Bu fiyat 120 Euro'lara kadar çıkabiliyor.

Feribot ise 50 dakika sürüyor ve kişi başı tek yön ücreti 50 Euro. Biz her iki yön için de uçağı tercih ettik çünkü bir çok kaynaktan feribot yolculuğunun aşırı sallantılı ve yorucu geçtiğini okudum. Normalde deniz tutmayan insanların bile perişan olduğunu vs okudum ve biz de rüzgarlı sezonda orada olduğumuz için riske atmak istemedik. Uçak yolculuğu çok rahat geçti ve adalara kuş bakışı bakmak da ayrı keyifli. Siz siz olun erken rezervasyon yapıp uçağı tercih edin derim.

La Digue adasına ulaşım için tek seçeceğiniz feribot. Praslin adasından sadece 15 dakika sürüyor ve Cat Cocos ve Cat Rose olmak üzere iki şirketin seferleri var. Gidiş geliş fiyatı 30 Euro. Bu yolculuk da gayet rahat geçti ve feribotun dış kısmında etrafı izleye izleye gittik. Mahe'den La Digue'e ulaşmak için ya önce Praslin'e uçak + feribot yapabilirsiniz ya da Mahe'den Cat Cocos ile 1 saat 15 dakika süren feribotla gidebilirsiniz.


Seyşeller’de ulaşım

Eğer adalarda bol bol gezeceğim diyorsanız araba kiralamak en hesaplı seçenek olur. Günlük kiralama ücretleri 40-50 Euro civarında. Taksi her yerde mevcut ancak bayağı pahalı. Trafik tersten akıyor, aklınızda bulunsun.

Anse Volbert Cote D'Or Beach Praslin
Anse Volbert

Seyşeller’de nerede kalınır?

Her bütçeye uygun bir seçenek olsa da genel olarak pahalı bir yer olduğu için çok düşük bütçelerle burada biraz zorlanabilirsiniz. Konuk evi olarak tanımlanan AirBnB tarzı yerler ortalama 50 Euro'dan başlayıp genelde düzgün olanlar 100 Euro civarında. Öte yandan geceliği 1000Euro+ olan 5 yıldızlı oteller de mevcut. Bazı oteller özel adalarda yer alıyor. Bizim konakladığımız oteller: Le Duc de Praslin, Casa de Leela, Savoy Hotel. Hepsinden gayet memnun kaldık.


Seyşeller pahalı mı?

Kısa cevap: Evet! Ama dediğim gibi bütçenize göre bir şeyler bulmanız mümkün. Okyanusun ortasında yer alan bir ülke olarak ürünlerin çoğu ithal. Ulaşım yolları uzak. Fiyatların yüksek olması normal. Bu yereller için de geçerli, marketlerde bile her şey pahalı. Fiyatlar Mauritius ve Maldivler'deki gibi diyebiliriz.


Covid seyahat uygulamaları (Eylül 2021)

Burada kısaca bizim seyahat ettiğimiz zaman geçerli olan kuralları özetleyeceğim ama siz muhakkak buradaki resmi kaynaktan güncel kuralları teyit edin.

Seyşeller'e gitmek için gerekli olanlar: negativ PCR test sonucu (max 72 saat), online seyahat kayıt formu (ücreti 10 Euro), seyahatiniz boyunca kalacağınız otellerin rezervasyonu ve dönüş bileti, Covid tedavisi kapsayan seyahat sağlık sigortası. Aşı durumunuz önemli değil.

Adada çoğu yerde maske zorunlu, açık havada da. Mekanlara girerken genelde ellerinizi dezenfekte edip ateşinizi ölçüyorlar.

Dönüş için PCR testine ihtiyacınız varsa bir çok noktada test merkezi var ya da oteller de sizin için organize ediyor. Biz bu sayfadan online kayıt olup yaptırdık ve uygun fiyat olan kişi başı 105 Euro ödedik. Sonuçlar 12 saatten az bir sürede geldi.


Eveet gelelim gün gün Seyşeller'de ne yaptık, nereleri ziyaret ettik.


1. Gün

Uçağımız sabah 6 gibi Mahe Havalimanına indi. Oradan uçakla direkt Praslin adasına geçtik. Arada 2 saatlik bir beklememiz vardı. Havaalanı neyse ki açık havada ve oradaki cafelerden birinde Seyşeller'deki ilk kahvemizi içtik. 15 dakikalık keyifli bir uçak yolculuğu ardından Praslin'e vardık. Önceden ayarladığımız şöför bizi karşıladı (iletişim bilgisi için bana Instagram'dan mesaj atabilirisiniz) ve yaklaşık yarım saatlik bir yolculuktan sonra otelimiz Le Duc de Praslin'e ulaştık. Otel 🏝 Anse Volbert / Cote D'Or plajında. Praslin adasının bu yakası bu mevsimde en iyi tercih. Mesela öbür yaka yosun dolu Mayıs - Ekim ayları arasında. Otel seçerken muhakkak buna dikkat edin.

Bütün gece yolda olduğumuz için o gün sahilde tembel tembel yatmak dışında pek bir şey yapmadık. Aslında Vallee de Mai parkına gidebilirdik ama çok üşendik :)

2. Gün

Uykumuz almış ve keşfe hazır bir şekilde uyandık ancak hava durumu için aynısını söylemeyeceğim. Yağmur ve bulut karışımı mız mız bir hava vardı o gün. Biz yine de bir şeyler yapalım diyerek Praslin'in en meşhur plajlarından biri olan 🏝 Anse Lazio'ya gittik. Hava kapalı olsa da çok güzeldi ve bol bol yüzdük. Su altı canlılığı da iyidi burada. Burada yarım gün geçirdik. Akşam yemeği için 🍴Cafe des Arts'a gittik.


Praslin'deki en iyi plajlar

🏝 Anse Lazio

🏝 Anse Volbert

🏝 Anse Georgette (Constance Hotel'in plajı. Ziyaret etmek için önce oteli arayıp haber vermeniz gerekiyor, giriş ücretsiz=

🏝 Anse Petite Cour

Anse Lazio Praslin
Anse Lazio

3. Gün

Güneşli bir güne uyandık ve bugünkü program için heyecanlıyız. Tekneyle Curieuse Adasına gideceğiz. Kullandığımız şirketin adı Pitou Excursion. Bizi sabah otelden alıp teknenin kalktığı yere götürdüler. Ekip çok tatlıydı ve giderken bol bol bilgi verdiler. Snorkel için ilk durağımız 🏝 Anse Petite Cour. Hem su hem manzara şahaneydi. Burada yaklaşık 1 saat yüzdük ve snorkel yaptık. Ardından 🏝 St Pierre Adasına (sağdaki foto) uğradık.

Ve sonunda Curieuse Adasına ulaştık. Adada 300'den fazla dev kaplumbağa yaşıyor. Bizi görür görmez bize doğru yürümeye başladılar. Gerçekten çok sevecen ve tatlıydılar. Bol bol okşayıp mama verdik. Adada yaklaşık 2 saat geçirdik. Burada Seyşeller'in ünlü granit kayalarını ve Coco dd Mer palmiyelerini görmeniz de mümkün. Tura dahil olan öğle yemeğimizi yedikten sonra otelimize geri döndük. Curieuse Adasını muhakkak rotanıza ekleyin!

Akşamüstü ise istikamet La Digue adasıydı. Cat Cocos feribotuyla 15 dakikaya adaya ulaştık. Adada ana ulaşım aracı bisiklet veya golf arabası. Otelimizden bizi golf arabasıyla karşıladılar. Kaldığımız Casa de Leela apart otel şeklinde, biz çok memnun kaldık.

Akşam gün batımını izleyip bir şeyler atıştırmak için 🍴Fishtrap restorana gittik. Manzara ve ortam çok güzeldi. Sonra bir de tekrar acıkınca 🍴Rey & Josh Takeaway'e gittik. Fiyatlar çok uygun ve yemekler lezzetliydi.

4. Gün

Uzun zamandır beklediğim gün gelmişti. Sabahtan La Digue adasında golf arabasıyla bir tur attık. 🏝 Grande Anse adlı plaja gittik. Sezon nedeniyle fazla dalgalıydı ama kaya oluşumlarını görmek için bile değdi. Buradan 🏝 Petite Anse ve 🏝 Anse Cocos plajlarına yürüyerek (1 saat) geçebilirsiniz. Diğer uğrayıp ve beğendiğimiz plajlar 🏝 Anse Patates ve 🏝 Anse Severe oldu. Buradaki 🍴Bikini Bottom Bar'ı da tavsiye ederim.

Grande Anse La Digue
Grande Anse

Ve sıra geldi günün asıl programına. Plajların starı 🏝 Anse Source D'Argent!

Bu plajı kesin daha önce fotoğraflarda görmüşsünüzdür. Seyşeller'in hatta belki dünyanın en çok fotoğraflanan plajı. Plaj L'Union Estate parkının içinde yer alıyor ve ziyaret etmek için kişi başı 7 Euro ödemeniz gerekiyor. Biz gezmeye başlamadan önce Crystalwater Kayaks firmasından bir cam kayak kiraladık. Kayalara ve plaja bu açıdan bakmak çok zevkliydi fakat mutlaka sabahtan gelin. Öğlene doğru hem güneş zorluyor hem de sular çekiliyor ve su aşırı sığlaşıyor. Sular akşamüstü 3 gibi gere geliyor

Crystalwater kayaks at Anse Source D'Argent
Crystalwater kayaks at Anse Source D'Argent

Kayak bittikten sonra dev granit kayaların arasından sahil boyunca ilerledik. Sahilde meyve ve ufak atıştırmalıklar bulabileceğiniz kulübeler mevcut. Daha uzun boylu bir şeyler yemek isterseniz 🍴Old Pier Cafe'yi tavsiye ederim.

Plaj bütün şovu çalsa da aslında parkın içinde gezilecek başka yerler de var. Mesela dev kaplumbağalar var ya da vanilya tarlaları.


Bütün gün gezmekten yorulmuş ama mutlu bir şekilde parktan ayrıldık. Akşam yemeği için 🍴Gala Takeaway'e gidip erkenden bayıldık.


La Digue'de genel olarak akşamları yapacak pek bir şey yok. Dükkanların çoğu 6-7 gibi kapanıyor, restoranlar da 8 gibi. Ancak otellerin barları açık oluyor.

5. Gün

Bugün istikamet Mahe adası. Sabah erkenden Cat Rose feribotuyla Praslin'e geçip oradan da uçakla Mahe adasına ulaşıyoruz. Bugün otelimiz Savoy Hotel'de tembellik yapıp deniz keyfi yaptık. Otel Mahe'nin en popüler plajlarından biri olan 🏝 Beau Vallon plajında. Buranın güzelliği gel git'den etkilenmiyor ve gün boyunca yüzmeye uygun olması. Oteli de ayrı sevdik. Özellikle odamızdan Morne Mahe'ye olan manzara müthişti. Akşam yemeği için Eden Island'a gittik. Burası yapay bir ada. Üstünde evler, bir otel, marina, restoran ve mağazalar var. Biz Yalıkavak marina hayaliyle gidip saat 7de kapanmış 4-5 mağaza bulunca biraz hüsrana uğradık. Süpermarket gezip doğrudan yemeğe geçtik.🍴Bravo adlı restoranda bayağı lezzetli yemekler yedik o yüzden değdi gittiğimize ama onun dışında Eden adasında pek görülecek bir şey yok.

6. Gün

Bugün de tembel bir güne uyanıp sonradan ben dayanamayıp ada turuna çıkardım bizi. Yarım gün şöförle adanın Güney sahillerini gezeceğiz. Meğer yol bayağı uzunmuş ve turun büyük kısmı arabada ve yolda geçti. Ancak 1 plajda durup biraz vakit geçirebildik. Size tavsiyem ada turu için araba kiralayıp kendiniz yapmak olur. Böylece daha esnek olursunuz.

Anse Takamaka
Anse Takamaka

Mahe adasındaki en güzel plajlar

🏝 Anse Takamaka

🏝 Beau Vallon

🏝 Anse Intendance

🏝 Police Bay

🏝 Baie Lazare

🏝 Petite Anse

🏝 Anse Soleil

🏝 Anse Royale

🏝 Anse Machabée

🏝 Anse Forbans

Anse Takamaka
Anse Takamaka

Akşam yemeğini Beau Vallon'daki 🍴Baobap Pizzeria'da yedik. Dünyanın en iyi pizzası değildi ama ortam ve sahildeki konumu çok hoşumuza gitti. Ah bir de gün batımı izlemek için en iyi lokasyonun Beau Vallon olduğunu söylemiş miydim?

7. Gün

Son günümüz gelmişti bile. Ama giderayak aksiyon dolu bir gün olacaktı. Sabah erkenden otelimizden alındık ve marinaya gittik. Oradan Teddy's Glassbottom Boat adlı şirketle tam günlük tekne turuna çıkıyoruz. İstikamet Mahe açıklarında görünen Sainte Anne Marine National park.

Ile Moyenne Sanbank
Ile Moyenne

Tur snorkeling ve balık beslemekle başladı. Sonra da Moyenne adasına geçtik. Burada rehber bizi adada gezdirdi. Adanın hikayesini anlattı ve adada yaşayan kaplumbağaları sevdik. Sonra sahilde keyifli bir öğle yemeği yedikten ve ardında komşu adaya geçtik. Suların çekilmesi nedeniyle oluşan kum tepelerinden adadan adaya yürüdük. Suyun güzelliğini zaten resimlerden görüyorsunuz. Bu turu gerçekten çok sevdik!

Akşamüstü otelimize dönüp son bir günbatımı izledik. Gece eve dönüş vaktiydi.

Seyşeller’de dolu dolu bir hafta geçirdik. Seyşeller'in güzelliği herkese uygun bir aktivite sunması. İster hiç otelden çıkmadan deniz tatili yağın, ister aktivite ve doğa dolu hareketeli bir tatil ya da ikisinden biraz :)


Instagram profilimde Seyşeller hakkında daha fazla bilgi, video ve fotoğraf bulabilirsiniz, oraya da göz atmayı unutmayın.

Beau Vallon Seychelles
Beau Vallon


bottom of page