top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Uruguay - Montevideo gezi rehberi

Updated: Mar 20, 2019


Uruguay Güney Amerika gezimizin üçüncü durağıydı. Gitsek mi gitmesek mi çok düşündük ama Buenos Aires'e kadar gidip de Uruguay'a uğramamak olmaz dedik ve gittik. Ayrıca hep bir Uruguay'a taşınma, Uruguay'a yerleşmek için süper bir yer diye muhabbetler dönüyordu bir ara hatırlar mısınız? Biz de açıkçası merak ettik ne varmış bu Uruguay'da diye ve feribota atlayıp Uruguay'da çok keyifli 4 gün geçirdik. Ayrıca şunu söylemem gerekiyor ki tüm Latin Amerika seyahatimiz boyunca en güzel yemekleri, özellikle etleri, Uruguay'da yedik.


Uruguay paylaşımlarımı #ooouruguay hashtaginden takip edebilirsiniz.


Haydi gelin birlikte bakalım Uruguay'a nasıl gidilir, Uruguay'da nerelere gidilir?

Vize 🛂: 90 güne kadar vize yok


Uruguay'a ne zaman gidilir 📅: Uruguay Güney Yarım kürede kalıyor ve mevsimler bize göre ters. Biz Ekim ortası gittik ve tam bir İlkbahar havası vardı. Hava ılık, bazen kapalı bazen güneşliydi. En sıcak aylar Aralık-Şubat gibi. Bizdeki Yaz ayları oranın Kışı oluyor ancak kışlar öyle aşırı soğuk ve karlı geçmiyor.


Örnek program 👣: Bence Uruguay'a en az 3 gün ayırıp mutlaka Colonia ve Montevideo şehirlerini görün. Günübirlik gidecekseniz bence ilk tercihiniz Colonia olmalı. (Colonia yazısı için tıkla). Colonia'ya 1 gün, Montevideo'ya 2 gün ayırabilirisiniz. Yaz aylarında Punte del Este de çok keyifli olabilir.


Uruguay'a Arjantinden feribotla geçiş


Genelde en kolay yol Uruguay'a Buenos Aires'ten feribotla geçmek olur. Tabii ki uçakla ulaşım da mümkün ancak zaten direkt uçuş olmadığı için ve Buenos Aires'i de mutlaka görmeniz gerektiği için (Buenos Aires rehberi için tıkla), Buenos Aires'e uçup oradan feribotla rahatça geçebilirsiniz. Buenos Aires'ten günde en az 4-5 sefer kalkıyor ve gidebileceğiz bir kaç şehir var. Colonia en yakın seçenek, feribot yolculuğu 1 saatten biraz fazla sürüyor. Bu en az maliyetli ve hızlı seçenek. Biz de ilk Colonia'ya geçip dönüşü Montevideo'dan aldık (Colonia yazısı için tıkla). İkinci seçenek Uruguay'ın başkenti Montevideo'ya geçmek. Buraya hızlı feribot 2.5 saate, normal feribot 4 saate geçiyor. Hızlı feribot çok konforlu ancak fiyatları biraz daha yüksek. Bir de Montevideo'nun tatil yeri olan Punta del Este'ye de direkt feribot mevcut. Biz mevsim nedeniyle oraya geçmedik.


Üç tane feribot şirketi var: Colonia Express, Buquebus ve Seacat. Biz gidişte Colonia Express, dönüşte Buquebus ile gittik. Buquebus gerçekten çok iyiydi. Biletleri online satın alabiliyorsunuz. Pasaport kontrolü ise çok hızlı ilerliyor. Feribota binerken Arjantinden çıkış yapıp 1 metre ötede Uruguay'a giriş yapıyorsunuz :)

Buquebus

Montevideo'da konaklama 🏨

Montevideo'nun bir kaç ana bölgesi var. Ciudad Vieja, eski şehir ve görülecek çoğu yer buralarda. Aynı zamanda iş yerleri de burada. Puerto Carretas ve Pocitos bölgeleri ise daha çok insanların yaşadığı ve yerlilerin vakit geçirdiği bölge. Daha sonra detaylı anlatacağım. Biz çoğu atraksiyon burada diye Ciudad Vieja'daki Smart Hotel'de kaldık. Otelin kendisi çok güzel ve yeri de çok merkeziydi. Hatta üst katlarından deniz manzarası bile vardı. Kahvaltı dahil gecesi 70 Euro'ydu Ekim 2018'de. Ancak hafta sonuna denk geldi diye mi bilmiyorum, Ciudad Vieja biraz tenhaydı ve açıkçası Brezilya'dan çok burada biraz huzursuz oldum. Geceleri bırak, gündüz yürürken de. Etrafta çok fazla evsiz vardı ve çoğu madde bağımlısı ve kafaları fazla güzeldi. Neticede birşey olmadı ama çok keyifli gelmedi bana buralar.


Uruguay'da ne yenir?

Çok net iki cevabım var: ET ve EL CHIVITO ve Mate. Uruguay'daki etler gerçekten bir başkaydı. Tek kelimeyle inanılmaz. Mutlaka bir akşam Parillada dedikleri restoranlara gidin. Bizdeki ocakbaşı muhabbeti. La Pulperia kesin tavsiye! Bir de Uruguay'ın milli sandviçi olan El Chivito'yu mutlaka deneyin. Ekmek arası, bonfile, jambon, yumurta, kaşar, salata ve sos. Fena güzel birşey. En lezzetlisi El Tinkal'da. Karar veremiyorum herşeyden denemek istiyorum diyorsanız Food Market'lar tam size göre: Mercado Ferrando veya Mercado Del Puerto doğru adres. Mate ise Uruguay'daki günlük hayatin olmazsa olmazi. Mate aslinda bir tür cay ve özel bardagi ve pipetiyle tuketiliyor. Isin ilginc olayi bütün gün ayni Mate'yi tazeleyerek icmeleri. Herkesin elinde bir mate bardagi ve kolunun altinda sicak suyla dolu bir termos. Gün icinde Mate bardagina su ekleyerek Mate keyfi devam ediyor. Tadi ise yesil caya benziyor. Mutlaka deneyiniz hatta eve de bir Mate bardagi götürebilirsiniz.


Semt semt Montevideo rehberi


Ciudad Vieja

Montevideo'nun eski bölgesi ve iş merkezi. Mağazalar, bankalar, müzeler ve şirketler, çoğu burada. Liman'dan iner inmez zaten kendinizi Ciudad Vieja'da buluyorsunuz. Mutlaka hafta içi gezilmesi gerek çünkü hafta sonu çok tenha ve keyifsiz, hatta pazar günü her yer kapalıydı. Mutlaka Mercado Del Puerto'ya uğrayın. Burası liman bölgesinde yer alan bir kapalı pazar alanı ve birbirinden güzel yemek seçeneği var. Sarandi caddesini baştan başa yürüyün sonra da Plaza Independicia'da bir banka oturup gelen geçeni izleyin. Buradan daha da yukarıya Av. 18 de Julio'dan devam edebilirsiniz. Tuhaf bir şekilde aşırı derecede Şişli sokaklarını andırıyor. Tavsiye edebileceğim bir kaç mekan ise:


  • MAPI Cafe - 25 de Mayo 279

  • Jacinto - Sarandí 349

  • The Lab Coffee Roasters - Sarandí 285

  • LUCCA - Sarandi 368

  • Sin Pretensiones - Sarandí 366

  • Ceibo Cantina - Sarandí 413

  • Estrecho - Sarandí 460

  • Cafe PHARMACY - Calle Cerrito 550

  • Cafe Brasilero - Ituzaingó 1447


Punta Carretas & Pocitos

Beni takip eden bilir ki her zaman daha çok yerlilerin takıldığı yerleri keşfetmeyi seviyorum. 1-2 günlüğüne olsa da gittiğim şehirde yaşayan bir Elif olarak gezmeye çalışıyorum. Punta Carretas Montevideonun kokoş semtlerinden. Hem sahil kısmı hem iç kısımlardaki sokaklar pek keyifli ve güzel mekanlar var. En keyiflisi hafta sonu Punta Carretas fenerinden başlayıp Pocitos'a kadar bir sahil yürüyüşü yapmak. Zaten göreceksiniz tüm halk sanki randevulaşıp sahilde tempolu yürüyüş yapmaya gelmiş :) Burada tavsiye edeceğim bir kaç mekan:

  • El Tinkal - Dr Emilio Frugoni 853

  • La Pulpería - Lagunillas

  • San Juan Empanadas

  • Punta Carretas Shopping

  • La Otra - Parrilla - Tomás Diago 758





bottom of page