top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Los Angeles Gezi Rehberi

Hollywood, La La Land, City of Stars, LA... Los Angeles'ın bir çok ünvanı var. Rüyaların gerçek olduğu, film yıldızların evi, okyanus, upuzun palmiyelerin ve iştihamın buluştuğu şehir. Ayrı bir havası olan bu şehri mutlaka gidilecekler listenize ekleyin. Turistik açıdan pek bir olayı olmasa da güzel vakit geçirmek için ziyaret edebileceğiniz en güzel şehirlerden biri.

Los Angeles'a nasıl gidilir ✈️: THY'nin direkt seferi var. Yolculuk 13 saat sürüyor. Aktarmalı uçmanız da mümkün. Örneğin Lufthansa, KLM veya Air France ile. Bazen aktarmalı uçmak fiyat açısından daha avantajlı olabiliyor.

Los Angeles'a ne zaman gidilir 📅: Her zaman güzel ancak Aralık - Şubat arası kış ayları. Kış dediğime bakmayın, hava genelde 15 derecenin altına pek düşmüyor. Biz Aralıkta gittik ve 23 derece de gördük. Ancak bu dönemde günler kısa ve okyanusun tadını çıkarmak için Yaz veya Bahar aylarını tercih edin derim.

Amerika Vizesi 🛂: Amerika'ya gitmeden önce vizeye başvurmanız gerekiyor. Vize onaylanırsa genellikle 10 yıllık vize alıyorsunuz. Ücreti 160 USD.

Los Angeles'ta konaklama 🏨: Los Angeles çok büyük ve hangi semti seçerseniz seçin illa ki başka bir semte uzak kalacaksınız. Konaklama için Beverly Hills ve West Hollywood semtlerini tavsiye ederim. Denize yakın olmak isterseniz ise Venice Beach veya Santa Monica. Konaklama fiyatları maalesef epey pahalı. Genelde AirBnB daha uygun oluyor.

Los Angeles'ta Ulaşım 🚋: Tavsiyem mutlaka araba kiralamanız olur. Burada yürüme veya toplu taşıma alışkanlığı yok. Uber veya Lyft olsa da araba kiralamak genelde daha hesaplı oluyor ve daha özgürce hareket edebiliyorsunuz. Araba kullanımı çok yaygın olduğu için park sorunu çekmiyorsunuz ve genelde ücretler de makul. Tek sorun trafik. Özellikle highway'lerde çılgın bir trafikle karşılaşabilirsiniz. Bu noktada Car Pool Lane imdatınıza koşuyor. Eğer arabada bir kişiden fazlaysanız en soldaki Car Pool şeridini kullanabiliyorsunuz ve genelde trafiğe girmiyorsunuz. Biz arabayı Thrifty'den kiraladık ve günde 20-30 Euro arası ödedik. Benzin de oldukça ucuz.

 

Program 👣: Los Angeles'a en az 4 tam gün ayırın. Onun dışında Los Angeles'a yakın çok fazla yapılacak şey var. 3 hafta gitseniz de yetmez. Örneğin San Diego'ya roadtrip (2 saat yol). San Francisco'ya road trip (5-6 saat yol). Las Vegas (4 saat yol), Grand Canyon (6 saat yol), Antelope Canyon (8 saat yol), Joshua Tree Park. Yol boyunca da durup gezebileceğiniz onlarca tatlı şehir ve kasaba. Ayrıca ilginiz varsa Universal Studios ya da Disneyland gibi günübirlik aktiviteler de bol.

Bizim LA'e iki kere gitme şansımız oldu ve her seferinde, tam yaşanacak yer dedirtti bize. İklimi, doğası ve size aşıladığı mutluluk hissi en başta gelen nedenler. Ayrıca yeme içme seçenekleri sonsuz. Gelin size semt semt LA'den bahsedeyim.


Los Angeles'ta hangi semtlere gidilir? Los Angeles Yeme İçme rehberi.


Genel olarak, LA çok büyük bir şehir ve mesafeler uzak. Araba şart. Her semt için 1 gün ayırmanızı öneririm.


Beverly Hills

Los Angeles'ın en meşhur semti diyebiliriz herhalde. Buranın merkez noktası Rodeo Drive ve çevresi. Lüks yüklemesi yaşayacağınız bir bölge. Onun dışında aşırı güzel evleriyle ünlü burası. Zaten bir çok Hollywood yıldızının evi buralarda.

Beverly Hills'te yapılacaklar ve yeme/içme

- Mastro's Steakhouse - Biraz tuzlu ama ortam güzel ve etler iyi, rezervasyon şart

- Il Fornaio - İtalyan mutfağı

- The Cheesecake Factory - Hem fiyatlar uygun ve porsiyonlar dev

- Il Pastaio - İtalyan mutfağı

- Alfred Coffee - Güzel kahveci

- Sprinkles Cupcake ATM - Hem cupcakeler iyi hem de ATM'den cupcake nerede bulacaksınız bir daha

- Urth Cafe - Bir LA klasiği

- Beverly Gardens Park - Beverly Hills yazısı

- The Beverly Hills Hotel - Beverly Hills'in meşhur fotoğraf noktalarından, ayrıca Polo Lounge'da yemek de yiyebilirsiniz

West Hollywood & Beverly Grove

Burası Beverly Hills'in cool komşusu. Butiklerin ve cafelerin sıralı olduğu Melrose Avenue ve West 3rd Street buranın en keyifli caddeleri. Bir sürü hoş mekan sizi bekliyor. Ayrıca LA'de en çok sevdiğim açık hava AVM'si The Grove ve yanındaki Farmers Market de burada.

Yemek için çeşit çok burada, aç gelmekte fayda var. Alışveriş için ise Beverly Center güzel bir nokta. Konaklamak için de çok keyifli ve merkezi bölgeler.

- Urth Caffe Melrose - Dışardaki terasında oturup gelen geçeni izlemek için bire bir

- Alfred Tea Room - Bubble veya matcha tea için

- Melrose Trading Post - Pazar günleri kurulan bit pazarı

- Paramount Coffee Project - Güzel kahveci ve kahvaltıcı

- Canter's deli - Genelde çok sıra olan meşhur jewish deli

- Bluestone Lane - Kahvaltıcı

- Toast - Yine güzel bir kahvaltıcı

- Joan's on Third - Kahvatı/Öğle için

- Magnolia Bakery - Banana puding yemeden dönmeyin

- Eggslut - The Slut adlı yumurtasını deneyin

- Georgetown Cupcakes - Yine güzel bir cupcakeci

- The Ivy - Biraz tuzlu bir LA klasiği

- Verve Coffee Roasters - Güzel kahveci

- Mel's Drive Inn - Yemeklerde pek iş yok ama ortam 'çok amerikan'. Milkshake içmeye gidilir

- Catch LA - Tuzlu ve havalı

- Blu Jam Cafe - Güzel kahvaltıcı, crunchy french toast ve breakfast burritosu güzel

- Petit Trois - Güzel kahvaltıcı

- The Assembly - Güzel kahveci

- Paul Smith - meşhur pembe duvar

- Los Angeles County Museum (Lacma) - Müze olarak da ilginç ancak en meşhur kısmı dışındaki sokak lambaları

Hollywood

İsmi sizi yanılmasın, bana göre Los Angeles'ın en gereksiz semtlerinden. Meşhur Hollywood bulvarı ya da 'Walk of Fame' burada. Hani yerde yıldızların olduğu cadde. Ancak o kadar turistik bir hal almış ki, bir an önce uzaklaşmak istiyorsunuz buradan. Akşamları ise tekinsiz bir hal alıyor buralar. Hani bir kere görmüş olmak için gidilir ama çok vakit harcamaya geek yok. Akşam birşeyler içmek için güzel barların olduğu bir bölge: The Virgil, No Vacancy, The Spare Room, Good Times at Davey Wayne's mesela.

Griffith Observatory ve Hollywood Sign

Hollywood yazısını LA'in çeşitli noktalarından görmeniz mümkün ancak daha yakından görmek için farklı alternatifler var. Hollywood yazısını görmek için en iyi noktalar:

1) Lake Hollywood Park - Buraya arabayla gelmeniz mümkün ve levhayı oldukça yakından görebiliyorsunuz. Fotoğraf çekmek için güzel bir nokta. Park yeri bulmak biraz sıkıntılı.

2) Mt Lee Dr - Burası levhanın tam arkasına kadar tırmanabileceğiniz bir yol. Belli bir noktaya kadar arabayla sonra ise tırmanarak ulaşabiliyorsunuz. Biraz zorlu bir tırmanış olduğunu okuyup üşendik ancak siz üşenmeyin çıkın :)

3) Hollywood & Highland - Hollywood bulvarında yer alan bir nevi AVM. Buranın 4. katından tam Hollywood yasına bakan bir alan var. Oldukça turistik ve kalabalık bir nokta

4) Griffith Park - Burası, içinde Griffith Observatory'nin de bulunduğu kocaman bir ulusal park. Farklı hiking rotası var Hollywood yazısını da çeşitli açılardan görmek mümkün.

Griffith Observatory'ye uğramak için de mutlaka vakit ayırın. Şehre tepeden bakmak için mükemmel bir nokta. Günbatımı izlemek için de çok güzel. Yalnız park yeri aşırı dert, özellikle hafta sonu ve tatil günlerinde. Observatory'nin içi ise müze ve planetarium, tatil günlerinde çocukların sevdiği bir yere benziyor. Biz zira 24 Aralık'ta (Noel) ziyaret ettik ve yaş ortalaması 8 falandı.

Downtown Los Angeles

Burası Los Angeles'ın merkezi. Gökdelenler, iş yerleri ve bir kaç gidilesi müze burada. Nedense çok ilgi gösterilmeyen ve zaman zaman ürkütücü bir bölge. Daha yeni yeni popülerleşmeye başlayan bir bölge. Maalesef ciddi bir evsiz problemi var burada. İnsan gerçekten üzülüyor o manzaraları görünce. Chinatown ve Little Tokyo da buraya yakın semtler ve enteresan.

The Broad Musem - Ücretsiz güzel bir müze

Walt Disney Concert Hall - Zaha Hadid imzalı çok ilginç bina

Museum of Contemporary Art - Modern sanat müzesi

OUE Skyspace - Camdan kaydırağı olan seyir terası

Grand Central Market - Farklı yemek seçeneği bir çatı altında toplanmış. Belcampo, Eggslut, Roast To Go bunların bir kaçı

The Last Bookstore - Çok güzel ikinci el kitapçı

Sonoratown - Pek iyi tacocu

Angels Flight Railway - Finiküler

Row DTLA & Smorgasburg - Açık hava AVMsi ve Pazar günleri kurulan yemek pazarı

Staples Center - Lakers maçı izlemek için

Philippe The Original - Çok iyi sandviç

Langer's - Pastrami sandviçi ile ünlü güzel mekan

Santa Monica

LA'in en keyifli bölgelerinden biri. Kendinizi gerçekten Kalifornia'da hissedeceğiniz bir bölge ancak biraz turistik ama olsun. Santa Monica Pier ve 3rd Street Promenade buranın en meşhur aktiviteleri.

Main Street cafelerin olduğu bir diğer güzel cadde. Ayrıca tüm gün kumda yatıp okyanus kenarında günü geçirmek için de ideal. Gün batımı için ise enfes bir nokta (resimler filtresiz!!). Bir diğer keyifli aktivite günlük bisiklet kiralamak. Sahil boyunca palmiyeli bisiklet yolundan Venice Beach'e kadar gidebilirsiniz.

- Perry's Cafe - sahilde birşeyler içmek için

- The Cheesecake Factory

- Umami Burger - hamburgerci

- The Misfit - klasik amerikan mutfağı

- Wexlers Deli - jewish

- Backyard Bowls - acai bowl ve benzeri

- Bluestone Lane - kahvaltıcı

- Sidecar Doughnuts - ilginç donutcu

- Huckleberry Cafe - kahvaltı için, breakfast burritosu övülüyor

- Urth Cafe

- Ivy at the Shore - tuzlu


Venice Beach

Venice kadar kafası rahat bir yer görmedim. Medical Marihuana satılan mekanların çoğu burada olduğu için mi bilmiyorum ama aşırı relax ve cool bir hava esiyor burada. Medical Marihuana da ne? Amerikada ot legal olmasa da tıbbi amaçla kullanmak serbest. Yani doktorunuza gidip çok ağrım var ya da stresliyim diyip bir ot reçetesi yazdırabiliyorsunuz sonra da bu amaç için özel açılmış mağazalardan satın alıp tedavi olabiliyorsunuz :)

Sahil tarafı biraz dökük ve yer yer tekinsiz dursa da ayrı bir havası var. Skate Park'ta kay kaycıları, Muscle Beach'te de spor tutkunlarını izlemeyi ihmal etmeyin. Sahil tarafından iç kısımlara doğru ilerleyince ise döküklük azalıyor ve şık ve aşırı popüler mekanlar çıkıyor. Buranın en ünlü ve gidilesi caddesi Abbot Kinney Bulvarı. Abbot Kinney İtalyan bir mimar ve 1905 senesinde Amerikanın Venediğini inşa etmek üzere görevlendiriliyor. Gerçektende bu bölgenin mimarisi İtalyayı andırıyor.

Ünlü Venice Canals bölgesi de böyle oluşuyor. Bir kaç kanal etrafında evler, ama öyle güzel evler ki. Mutlaka buraya da uğrayın.

- Blue Bottle Cafe - iyi kahveci

- The Butchers Daughter - vejeteryan, pek popüler

- Intelligentsia - kahveci

- Salt & Straw - dondurma

- Gjelina - kahvaltı/öğle için

- Abbot's Pizza Company - hızlı ve lezzetli dilim pizzacı

- Cha Cha Matcha - matcha

- Cafe Gratitude - vejeteryan

- The Wee Chippy - Fish & Chips

- Groundwork Coffee - güzel kahveci

- Great White - Kahvaltı

Malibu

1 saat mesafede olduğu için kahvaltı veya günbatımı izlemek için güzel bir destinasyon. Kahvaltı için Malibu Farm tavsiyem. Gün batımı izlemek için ise Nobu en güzel adres.

Güney'e doğru (San Diego'ya doğru) sahilden ilerlediğiniz zaman ise birbirinden güzel sahil kasabaların geçecesiniz. Marina Del Rey, Long Beach, Hermosa Beach, Manhattan Beach, Sunset Beach, Huntington Beach, Newport Beach, Laguna Beach, Encinitas, La Jolla ve sonunda San Diego. Çok keyifli bir rota ve 2-3 günde rahatça yapabileceğiniz bir yol. Detaylı rehbere buradan ulaşabilirsiniz (yakında).

Candy Cane Lane

Sadece Noel zamanı giderseniz ziyaret edebileceğiniz bir nokta. Bu caddenin sakinleri anlaşmış ve demiş ki biz evlerimizi Noel öncesi aşırı süsleyelim. Hal öyle olunca ışıl ışıl bir sokağa dönüşüyor burası.


Universal Studios'a gitmeye değer mi?

Bana sorarsanız hayır. Ama eğer aşırı film hayranıysanız durum farklı olabilir. Giriş biletleri 100 dolardan fazla o yüzden ben olsam bir daha gitmem.

bottom of page