top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Seul gezi rehberi

Seul aslında hiç bir zaman mutlaka gitmeliyim dediğim bir destinasyon olmadı. Japonya seyahati planlarken, o taraflara gitmişken bir durak daha ekleyelim dedik ve tercihimiz Seul oldu.

Pek bir fikrimiz ve beklentimiz olamadan uçağa bindik. Normalde yeni bir yer gitmeden bol bol araştırır, bazen hangi mekanda ne yiyeceğime dair planlarım ancak Seul için bunu yapmak hiç de kolay olmadı. Bir kere Google Maps düzgün çalışmıyor ve haritadaki mekan isimlerinin neredeyse hepsi Korece.

Bu sefer de biraz az planlı olsun diyerek çok da araştırma ve planlama yapmadan Seul’a ayak bastık. Seul paylaşımlarımı oooseoul hashtaginden görebilirsiniz.


Seul’a nasıl gidilir ✈️: İstanbuldan THY‘nin direkt uçuşu var. Alternatif olarak birçok havayolu ile aktarmalı uçabilirsiniz. Yolculuk 10 saat sürüyor.


Seul’a ne zaman gidilir 📅: Seul’da hava Kış aylarında epey soğuk, Yaz ayları da aşırı sıcak ve nemli geçebiliyor. En güzeli geçiş dönemleri, yani Nisan/Mayıs yada Eylül/Ekim. Biz Ekimin başında gittik ve hava çok keyifliydi.


Vize 🛂: Vize yok!! 90 güne kadar Güney Kore’ye vizesiz seyahat edebilişiniz.


Seul’da konaklama 🏨: Seul çok büyük bir şehir ve görülecek yerler birbirinden uzak. Yani nerede kalırsanız kalın mutlaka başka semtler uzak kalacaktır. Siz en çok vakit geçirmek istediğiniz semti ve mutlaka toplu taşımaya yakın bir konum seçin derin. En popüler bölgeler ise Hongdae, Myeongdong, Seul Station civarı ve Gangnam. Biz Gangnam’daki L7 Hotel’de kaldık ve gayet memnun kaldık. Gecesi 80 Euro ve otel yepyeni ve moderndi.


Seul’da ulaşım 🚋: Toplu taşıma da gayet yaygın ve metroyla çoğu yere rahatça gidebilirsiniz. En rahat ve ekonomik Havaalanından en rahat seçenek. Biz her seferinde tek kullanımlık bilet aldık, ücreti 1350 KRW. Kısa mesafelerde taksi kullanmanız da mümkün ve hatta kalabalıksanız daha uyguna bile gelebiliyor. Incheon havaalanından trenle veya otobüsle şehir merkezine ulaşmak kolay ancak en az 1-1.5 saat sürüyor. Taksiyle ise 60.000 KRW tutuyor.


Örnek program 👣: Seul’da en az 4-5 gün geçirin derim. Şehir çok büyük ve görülecek çok yer var. Gitmişken DMZ bölgesini ziyaret etmek de ilginç olabilir, bunun için de 1 gün ayırın.


Güney Kore’de Google Maps neden çalışmıyor ve alternatifler

Google Maps seyahatlerde en yakın arkadaşımız ve burada düzgün çalışmayınca biraz affaladık diyebiliriz. Harita açılıyor ancak yol tarifleri ve mekan isimleri vs düzgün işlemiyor ve güvenilir değil. Bunun sebebi Kuzey Kore tehdidinin devam etmesi.

Google veri sunucularını Güney Kore dışında işletiyor ve Güney Kore bu yüzden engelliyor. Özellikle askeri tesisleri hakkındaki hassas verilerin ve uydu görüntülerinde çıkıyor olması en büyük neden. E peki haritasız ne yapıyor bu insanlar? Tabii ki alternatifler mevcut. Biz KakaoMap adlı uygulamayı kullandık. Kullanıcı deneyimi rezalet olsa da yol tarifi için epey işimize yaradı. Bir de KakaoMetro uygulaması metro yol tarifi için güzel.


Güney Kore’de mobil internet kullanımı

Hem yol bulma hem de dil problemi nedeniyle sürekli mobil internetimiz olması çok yardımcı oldu bize. Önceden internet sipariş edip havaalanından teslim alabileceğiniz farklı seçenekler mevcut. İsterseniz otelinize de göndertebiliyorsunuz. Biz havaalanından teslim almak üzere sınırsız interneti olan mobil internet cihazı söyledik. Böylece iki kişi de bu cihaza bağlandık ve Sim kart değiştirmekle uğraşmadık. Günlük ücreti 4 Euro civarındaydı. Linkini buraya bırakıyorum. Seoul Pocket Wifi diye aratırsanız karşınıza farklı seçenekler çıkacak.

Seul'da alışveriş

Off ben burda resmen kendimden geçtim. Benim gibi kırtasiye, kedi, ayıcık, şirin her hangi birşeyin manyağısıysanız Seul'a sırf bunun için gelmeye değer. Sırf bu konsepte adanmış yüzlerce mağaza var ve en güzeli fiyatları da çok uygun. Kedili post it, kalem, ajanda, peluş, telefon kılıfı, kısaca herşeyi var. Bunun için en güzel mağaza Artbox. Kıyafet alışverişi için de çok güzel seçenekler var. Hem lokal markalar hem de sokaklarda satılan kıyafetler çok uygun ve değişik. Aşırı iyi bir kalite beklemeyin tabii. Ha bir de burada bir kozmetik çılgınlığı almış başını gitmiş. Maskeler, kremler, serumlar ne ararsanız var. Özellikle tek kullanımlık maskelerden bol bol alın, fiyatları da yine bayağı uygun. Kısacası yanınıza boş bir bavul alın.

Artık gelelim Seul’da hangi semtler gezilir, neler yapılır kısmına.


Myeongdeong

Burası Seul’un en merkezi ve hareketli noktalarından biri ve mutlaka uğramanız gereken bir semt, hatta konaklamak için de güzel bir nokta olabilir.

Sonsuz alışveriş seçeneği, özellikle kozmetik, tekstil ve incik boncuk sizi bekliyor. Bol bol uygun fiyatlı yerel markanın mağazalarını bulabileceğiniz bir semt. Ayrıca sokak tezgahlarının kurulduğu sokağı gezip değişik sokak lezzetleri tadabilirsiniz.

Biz bir akşam aç gelip mümkün olduğu kadar fazla çeşit denemeye çalıştık ve hemen hemen hepsi çok lezzetliydi ve fiyatları da uygun. Seul’un en eğlenceli ve hareketli semti olarak hafızama kazındı burası.

Hongdae

Seul’un en genç mahallesi kesinlikle Hongdae. Hongik üniversitesinin bu semtte bulunmasının etkeni büyük. Bana biraz Kadıköy/Beşiktaş çarşıyı hatırlattı buralar.

Hongdae Street üzerinde bol bol pub ve biracılar, uygun yemek yiyebileceğiniz mekanlar ve lokal alışveriş yapabileceğiniz butikler. Uygun konaklama ve hosteller için de doğru adres Hongdae. Özellikle akşamları çıkıp lokal halkla kaynaşmak için güzel bir nokta.

Burada çok keyifli bir Korean Barbeque yaptık. Maalesef mekanın ismini okuyamadım ama karşısında DJI store (140 Eoulmadang-ro) vardı belki oradan bulabilirsiniz.

Gangnam

Gangnam ismini herkes biliyordur herhalde. Burası Seul’un plazalar bölgesi. Bir çok iş yeri, AVM ve lüks alışveriş imkanı buralarda. Ayrıca estetik merkezi arıyorsanız Gangnam'da doğru yerdesiniz, adım başı bulabilirsiniz.

Otelimiz burada olduğu için bol bol vakit geçirdik. Turistik açıdan çok bir özelliği olmasa da ben sevdim. Mutlaka COEX Mall’a uğrayıp buradaki kütüphaneyi ziyaret edin.

Ayrıca Gangnam’a bağlı Garosugil ve Apgujeong mahallelerini de gezin.

Garosugil

Kokoş bir insan olduğumdan mı bilmiyorum ama ben bu bölgeyi çok sevdim.

Burası Gangnam’da bir cadde. Cadde boyunca butikler ve cafeler mevcut. Biraz Nişantaşı havası esiyor burada.

Apgujeong

Yine Gangnam’ın bir diğer bölgesi.

Alışveriş dışında burada ara sokaklarda keyifli mekanlar da bulmanız mümkün. Buranın en ünlü sokağı Rodeo Street.

Common Grounds

Common Grounds tamamen konteynerlardan oluşan bir konsept AVM. Her yerinden hipsterlik akıyor.

Güzel muraller de bulabileceğiniz bir bölge. Vaktiniz varsa uğranır ama öyle Seul’da gitmeden ayrılmayın diyeceğim bir yer değil.

Bizim asıl hoşumuza giden etrafındaki ara sokaklar. %100 lokal ve eğlenceli.

Burada The Basket ya da The Bucket tam emin değilim J adlı mekanda Kore usulü tavuk yedik.

Dongdaemun Design Plaza

Burası Zaha Hadid’in tasarladığı ünlü bina. Gitmeden önce en çok görmek istediğim noktalardan biriydi.

Bir uzay gemisini andıran bu yapı gerçekten çok güzel. Ancak şehrin tam ortasında binaların ortasında olması beni şaşırttı. Etrafında kurulan sokak pazarında ve minik butiklerde güzel hediyelik eşya bulabilirsiniz.

Buranın hemen yakınında da (Cheonggyecheon-ro) kanal kenarında yürüyüş yapabilirisiniz. Burada kanalın etrafında tribün şeklinde arkadaş grupları göreceksiniz. Özellikle Yaz akşamlarında popüler bir toplaşma noktası.

Gwangjang Market

Dongdaemun’dan kanalı takip ettiğinizde Gwangjang pazarına ulaşıyorsunuz.

Buralar Unkapanı gibi tekstilcilerin olduğu, kumaş ve dikiş makinelerin satıldığı dükkanlarla dolu. Ancak pazarın içinde biraz ilerlediğiniz vakit yeme içme kısmına ulaşıyorsunuz. Kore sokak yemeklerini en lokal şekliyle tadabileceğiniz bir yer burası. Biz burada çok keyifli bir öğle yemeği yedik. Ortam ve deneyim eşsiz.

Bukchon Hanok Village

Buraya uğramaya maalesef vaktimiz kalmadı. Tarihi binaların (hanok) ayakta tutulduğu tatlı bir semt. Buraya gelen turistlerin çoğu geleneksel kıyafetler kiralayıp (hanbok) fotoğraf çektiriyor. Bana açıkçası biraz turistik olabilir gibi geldi ve bu yüzden önceliklendirmedik.

Lotte World

Burası Seul'un eğlence ve alışveriş cenneti diyebiliriz. Aynı zamanda şehrin en yüksek gök delenine ev sahipliği yapıyor. Çocuklu aileler için ilginç olabilir belki.

Vaktimiz olsaydı daha gideceğimiz yerler listesinde Itaewon-dong mahallesi, Ihwa Mural Village, K-Pop gösterisi.

Seul'u çok sevdik ve tekrar gitmek isteyeceğim bir şehir.

Buradan sonra sıradaki durağımız Tokyo. 2 saatlik bir uçuş mesafesinden sonra ulaşılıyor. Tokyo rehberi için tıkla.


bottom of page