top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Puglia gezi rehberi

2021 Mayıs sonunda Berlin'den atlayıp 19 saatlik bir roadtrip'e çıktık. İstikamet İtalya'nın Puglia. İtalya'nın bu kısmına il defa gidiyoruz. Puglia çizmenin topuğunda yer alıyor ve İtalya'nın diğer bölgelerine göre daha az turistik. 3 haftalık harika bir rota bizi bekliyor. Bu rehberde Puglia bölgesinde hangi kasabalara gitmelisiniz, nerede yemek yemelisiniz ve en güzel koylardan bahsedeceğim.

Haydi o zaman! Puglia'ya nasıl gidilir? Bari veya Brindisi havaalanına İstanbul’dan direkt uçuşlar mevcut


Puglia’da ulaşım? Bari ve Lecce arası trenle ulaşım mümkün olmakla birlikte, bölgenin tüm kasabalarını rahatça gezmek için araba kiralamak gerekiyor. Genelde sokakların dar olması nedeniyle Fiat 500 gibi küçük bir araba ideal.


Ne zaman gidilir? Tabii ki Yaz ayları turkuaz kumsalların tadını çıkarmak için en ideal dönem ancak aynı zamanda en kalabalık dönem. Puglia’yı ziyaret etmek için en iyi aylar Mayıs sonu - Haziran veya Eylül. İklim ılımandır ve kış ayları bile çok soğuk değildir, bu nedenle yıl boyunca istediğiniz zaman bir şehir gezisine Puglia’ya gelebilirsiniz.


Nerede kalınır? Turizm bu bölgede henüz fazla gelişmediği için çok sayıda büyük otel zinciri veya tatil köyü bulamazsınız. Eşsiz bir deneyim yaşamak istiyorsanız kesinlikle daha küçük butik otelleri veya bir Masseria’da konaklamanızı tavsiye ederim. Kaldığımız tüm otellerden rehberin devamında bahsediyor olacağım.


Örnek güzergah: Puglia'nın her yerini etraflıca gezebilmek için en az 10 gün kalmanızı tavsiye ederim. Kasabalar bölgenin her yerine dağılmış durumda, bu nedenle zamanınızın bir kısmı yolda geçecek. Ayrıca gezinizi iki bölüme ayırmanızı tavsiye ederim. Mesela 1. Bölüm Bari ve Valle D'Itria gibi Kuzey kesim ve ardından 2. Bölüm, Lecce ve Salento plajları ile Güney Bölüm olarak bölebilirsiniz. Böylece yollarda sürekli git gel yapmamış olursunuz.


Gitmeden önce bilmeniz gerekenler:

  • İngilizce kullanımı çok yaygın değil ve büyük ihtimalle temel İtalyancada iletişim kurmanız gerekecek, bu yüzden hazırlıklı olun

  • Kredi kartı çoğu yerde geçiyor

  • Hemen hemen her yer 14.00 – 19.00 saatleri arasında kapalı. Akşam yemeği saat 8'den önce başlamaz, bu yüzden günlerinizi buna göre planladığınızdan emin olun.

  • Gün içinde benzinizi alın. Akşamları hemen hemen tüm benzin istasyonları self servis modunda çalışıyor ve bu makineler yabancı kart kabul etmiyor. Ayrıca, genellikle 30 cent/litre daha pahalı olan “servito”yu değil, her zaman “self” seçeneğini seçtiğinizden emin olun.

  • Kasabalarda park yeri bulmak akşam 6'dan sonra çok zor oluyor, bu yüzden biraz daha erken gelmeye çalışın. Sokağa park ederken mavi (ücretli) ve beyaz (ücretsiz) işaretli alanlara park ettiğinizden emin olun. Sarı olanlar turistlere yasak.

  • Bölgedeyken denemeniz gereken lezzetler: taralli, bombette, pasticiotti, pucce, orecchiette, genel olarak deniz ürünleri

  • Yavaşlayın. Genel olarak tempo her yerde çok yavaş, bu yüzden acele etmeyin :) 

Haydi başlayalım o zaman. Puglia'dayken ziyaret etmeniz gereken tüm yerler (artı bir bonus).

Bari

Büyük ihtimalle Bari Puglia’daki ilk durağınız olacaktır. Bari, Puglia'nın başkentidir ve 750 bin nüfusu ile bölgenin en büyük şehri ve aynı zamanda önemli bir limanıdır. Açıkçası bu gezide beni en çok şaşırtan şehir Bari oldu. Çok güzel olmayan bir şehir bekliyordum ama bu gezideki en sevdiğim duraklardan biri oldu ve birkaç kez ziyaret ettik. Hatta o kadar sevdik ki Şubat 2022'de bir daha ziyaret ettik. Dar sokaklarda kaybolabileceğiniz güzel bir eski şehri var. Öte yandan uzun bir alışveriş caddesine, birçok bar ve restorana ve keyifli bir sahil yoluna ev sahipliği yapıyor. Bari yeme içme açısından da oldukça zengin. Bu bölgeye özgü olan Orechiette adlı makarnadan ve Panzerotti’den yemeden dönmeyin. Hatta İtalyan teyzelerinin sokakta taze makarna açtığı sokağa mutlaka uğrayın (Arco Basso). Kaldığımız otel Palazzo Calo'yu çok sevdik.


Bari için mekan önerilerim:

  • En iyi Foccacia için Panificio Fiore veya El Focacciaro

  • Sandviç için La Salumeria

  • Panzerotti için Venezia 40 veya Cibo

  • Paha biçilmez bir atmosfere sahip ucuz pizza için Pizzeria di Cosimo. Panzerotti konusunda da iddaalılar

  • Hızlı ve lezzetlu deniz ürünleri için Pescobar veya DonFish

  • Keyifli geleneksel bir İtalyan yemeği için Terranima

  • Aperetivo ve içecekler için Premiata Norcineria veya Arcimboldo

  • Dondurma için Antica Gelateria Gentile

  • Tatlı için Jerome

Torre A Mare

Aslında beni en çok şaşırtan yer bu kasaba oldu. AirBnB'mizin bulunduğu yer burasıydı. Genelde Puglia rehberlerinde gördüğünüz bir kasaba değil ama en güzel yemekleri burada yediğimiz için dahil etmek istedim. Her yeri 2-3 kez ziyaret ettik. Bari'nin 15 dakika mesafede bulunan küçük bir balıkçı kasabası ve yerliler için bir yemek destinasyonudur. Ayrıca bölgeyi keşfetmek için harika bir üs oldu. Aşağıdaki yerlerde yemek yemek zorundasınız! Biz sadece bu restoranlar için Şubatta bir kez daha Bari'ye geldik, o kadar iyi!

  • Osteria del Porto - En iyi deniz ürünleri burada. Limanda küçük bir self servis yer ve balıklar her gün taptaze geliyor.

  • Braceria Sfizi di Carne – Yine, etraftaki en iyi braceria (etçi). Bombette adlı et sarmasını denemelisiniz! Önceden yer ayırttığınızdan emin olun.

  • Gemavvi - en iyi sandviçleri yapıyor!

  • Montecristo - Panzerottileri efsane, özellikle nutellalı!

Abartmıyorum, kendiniz deneyin ve sonra bana teşekkür edin :)

Polignano A Mare

Puglia'nın en ünlü kasabalarından biri. Özellikle devasa kaya oluşumları ile çevrili koyu ile tanınır. Puglia'da kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Gece burada kalmanızı tavsiye etmem, günü birlik bir gezi için ideal.


Bazı mekan önerileri

• Hızlı bir atıştırma için La focacceria di delle noci marco veya La Rotellina

• Çarpıcı bir manzaraya sahip olan Fly Calaporto veya daha salaş bir ortam için La Casa del Mojito

• Hoş bir atmosfer için MINT

• Tapas tarzı küçük paylaşımlıklar ve deniz ürünleri için Ruz, Il Pescato veya La Brace

• Dondurma veya tatlı için Super Mago del Gelo Mario veya Martinucci

Monopoli


Neden bilmiyorum ama bu şehrin havasını gerçekten çok sevdim. Komşusu Polignano'ya göre çok daha büyük. Eski şehir güzel ve bol restoran ve havalı barlarla dolu. Ayrıca eski şehrin dışında bir alışveriş bölgesi de var, bu yüzden bazı işlerinizi halletmeniz gerekiyorsa, Monopoli, Bari'ye iyi bir alternatif.

Monopoli, yukarıdaki tüm kasabaların yanı sıra Capitolo'daki plajlara ve Valle D'Itria (Alberebello vs) yakın olduğu için kalmak için de iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Monopoli yakınlarında birçok lüks otel ve plaj kulübü de bulabilirsiniz. Puglia'nın en eğlenceli şehri diyebilirim.


Monopoli'de tek bir yemeğiniz varsa muhakkak Carlo Quinto'da akşam yemeği yiyin. İki kez gittik ve atmosferi ve yemekleri çok sevdik. Rezervasyon şart.


Diğer güzel mekanlar ise:

  • Atipiko

  • Tamborr

  • Osteria Perrici

  • Gasperini

Denize girmek için de güzel bir nokta Monopoli. Hem halka açık hem ücretli plajlar mevcut. Özellikle Capitolo sahilinde birçok seçenek var ve 2 şezlong ve şemsiye fiyatları 20€'dan 160€'ya kadar çıkıyor.


Marza adlı beach club'ı tavsiye ederim. Rahat bir havası ve özel bir yüzme koyu vardır. 2 şezlong + şemsiye ücreti 37€. Ziyaret ettiğimiz diğer plaj kulüpleri ise, fiyatları 60€'dan başlayan Lido Bambu ve 40€'dan biraz daha ucuz olan ama o kadar da güzel olmayan Sabbiadoro Beach oldu.


Halka açık plajlar arasında en güzelleri: Cala Paradiso, Calette di Torre Cintola, Cala Susca, Cala Monaci. Polignano'dan Capitolo'ya giden yol boyunca çok güzel koylar var. Belki Elia veya La Risacca'da deniz kenarında bir öğle yemeği için de durabilirsiniz.

Şimdi sıra geldi Puglia'nın iç kısımına, Valle D'Itria'ya. Burada manzaralar tamamen değişiyor, bir tür Toskana havası esiyor. Zeytin ağaçları ve ünlü Trullo evleri yol boyunca size eşlik edecek.

İlk durağımız: Ostuni

Ostuni aslında bu gezi sırasında ilk durağımızdı. Kasabaya “beyaz kasaba” deniyor ve nedenini hemen anlayacaksınız. Binaların çoğu tamamen beyaza boyanmıştır. Neredeyse Yunanistan'da bir kasaba gibi hissettiriyor. Zaten bu şehir zamanında Yunanlılar tarafından inşa edilmiş.


Valle D'Itria'yı keşfetmek için burada birkaç gece kaldık. Otelimiz Paragon 700 kesinlikle çok etkileyiciydi. Ostuni'nin kendisi oldukça küçük ve 1 gün içinde kolayca keşfedilebilir. En sevdiğimiz mekan kesinlikle Borgo Antico Bistrot oldu. Muhakkak buraya bir aperetivo için uğrayın.


Yemek yiyebileceğiniz diğer güzel mekanlar:

• Ristorante 700

• Nudo ve Crudo Balık Barı

• Il Bellavista Pizzacı

Alberebello

Alberebello Puglia'nın en bilinen ve en çok fotoğraflanan kasabası olsa gerek. Trulli kasabası olarak da biliniyor. Trulli, konik çatılı geleneksel bir Apulian kuru taş kulübesidir. Valle D'Itria'nın her yerine yayılmışlardır ancak özellikle Alberebello kasabasında yoğunlaşmışlar ve turistleri mıknatıs gibi çekiyorlar.


Alberebello sokaklarında dolaşmak gerçekten eğlenceli ve yüksek sezonda sabah veya öğleden sonra 4-5 gibi gelmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında Alberebello'da hediyelik eşya alışverişi ve turist tuzaklarından kaçmak dışında yapılacak pek bir şey yok. Ayrıca pahalı olacağı için burada bir otelde kalmanızı tavsiye etmem. AirbnB'de bir trullo'da konaklama arayabilirsiniz, bu eğlenceli ve eşsiz bir deneyim olabilir mesela.

Locorotondo

Beklenmeyen bir başka güzel sürpriz de Locorotondo'ydu. Buraya aperetivo için geldik ve kesinlikle bu kasabada yapabileceğiniz en iyi aktivite. Eski şehir küçük ve şirin. Eski şehrin surlarında ise, Valle D'Itria vadisine bakan çok güzel bir manzara sizi bekliyor. Gün batımını izleyebileceğiniz harika bir nokta. Biz 20 m2 adlı mekanda oturup izledik. Docks 101 de güzel bir alternatif.

Martina Franca

Valle D'Itria'da bulunan bir başka tatlı kasaba. Martina Franca da son iki gecemizi geçirdik. Güzel bir masseria olan Masseria San Michele'de konakladık. Bu tamamen başka bir deneyimdi ve gerçekten tavsiye ederim. Braceria Granaldi'de de güzel bir akşam yemeği yedik.

Yakınlardaki bir diğer güzel kasaba olan Cisternino'yu da kısaca ziyaret ettik. Ve işte size gizli bir ipucu: Akşam yemeğini Il Cortiletto'da yemelisiniz. Yemek ve atmosfer çok iyiydi. Önceden rezervasyon yaptığınızdan emin olun!

Gelelim seyahatimizin 2. Bölümüne.


Lecce

Burası Güney bölgesini keşfetmek için üssümüzdü. Lecce, ziyaret ettiğim en güzel şehirlerden biri. Dar sokaklarda amaçsızca yürümek ve şehrin mimarisine hayran kalmak ziyaret etmek için yeterli bir sebep. Üniversite nedeniyle oldukça genç bir nüfusa sahip ve bununla birlikte birçok küçük bar ve restorana ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin ayrı bşr havası var. Lecce'deyken her ikisini de gerçekten tavsiye edebileceğim iki güzel butik otelde kaldık. Biri Palazzo Lecce'ydi. Diğeri de Lu Leccio

Lecce, yakındaki tüm güzel plajları keşfetmek için harika bir konumda.Gündüzleri genelde sahile gittik ve akşamları Lecce'de vakit geçirdik.


Lecce için bazı mekan önerileri

L'Angolo della Puccia veya La prelibatezza del 1941 – ikisi de harika birer pucceria (yerel sandviç türü); Como Vuoi de güzel

Tabisca Il Vico dei Tagliati – harika bir et lokantası, biraz pahalı

Bar Öklid – En iyi pasticiotti!!!

Pasticceria Pinti

• Aperetivo için Mezzo Spirito

• Akşam yemeği için 00Doppiozero

• Dondurma için Gelateria La Romana veya Martinucci

Otranto

Plajlardan bahsetmeden önce Otranto şehrinden de kısaca bahsetmek istedim. Sahilde güzel bir kasaba ve harika bir plajı var.Plajlara gittikten sonra bir şeyler içmek ve gün batımını izlemek için buraya birkaç kez geldik Bunun için en iyi yer kesinlikle Maestrale Bar. Ayrıca So Fish'te güzel bir akşam yemeği yedik.

Salento'daki en iyi plajlar


İtalya'nın bu kadar güzel plajları olduğunu bilmiyordum açıkçası. Mayıs sonu olduğu için ve hava biraz rüzgarlı olduğu için hepsini göremedik ama Salento plajlarını Google'da aradığınızda ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Grotta della Poesia
Grotta della Poesia

Ziyaret ettiğimiz ve sevdiğimiz plajlar:

• Torre Dell Orso

• Grotta della Poesia (giriş 3 €)

• Torre Sant Andrea

• Scoglio Il Fascio

• Otranto

• Castro Marina

• Porto Badisco

• Porto Miggiano

• Cala dell'Acquaviva

• Punta della Suina

• Spiagga di Saturo


Yol boyunca pek çok halka açık ve ücretli seçenekin bulunduğu başka güzel plajlar bulacaksınız.


Listemde bulunan ancak ziyaret etmeye vaktimizin kalmadığı diğer kasabalar ve bölgeler: Brindisi, Gallopoliı, Taranto, Ceglie Messapica, Sant'Agata di Puglia, Baia delle Zagare, Vieste


Son olarak bir bonusum var: Matera!


Teknik olarak Puglia bölgesinde değil, Basilicata'da. Bari'ye sadece 50 dakikalık sürüş mesafesinde ve bana sorarsanız mutlaka ziyaret etmelisiniz. Burada Ristorante Baccus'ta güzel bir akşam yemeği yedik ve L'Arturo'da aperetivo keyfi yaptık. Piazza duomo'ya gitmeyi ve oradan gün batımını yakalamayı da unutmayın.

Puglia ile tüm paylaşımlarım için @theoooblog adlı Instagram hesabıma göz atmayı unutmayın.


Puglia'daki tüm mekanların haritası


bottom of page