top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Zanzibar gezi notları

Updated: Sep 22, 2019


Tanzanya dendiği zaman akla ilk gelen şey safari olur genelde. Ama aslında en az Mauritius ve ya Seyşeller kadar tropik bir adaya sahip olduğunu duyunca bir çok insan şaşırıyor. Zanzibar adası Hint okyanusunda yer alan minik bir tatil adası. Safari öncesi/sonrası bir kaç gün deniz tatili yapmak isteyenlere ya da sadece beyaz kumsalların tadını çıkarmak için güzel bir adres. Zanzibar paylaşımlarımı ooozanzibar hashtaginden takip edebilirsin.

Nasıl gidilir ✈️: THY’nin artık direkt uçuşları mevcut ve yolculuk yaklaşık 7 saat sürüyor. Aktarmalı ise Qatar havayoluna bakabilirsiniz. Bu arada THY’nin mil programıyla sadece 20bin mil karşılığında gitmeniz de mümkün, detaylı yazı için tıkla.

Ne zaman gidilir: En uygun zaman Haziran – Ağustos arası, yani yaz düğünü yapan çiftler için harika bir balayı rotası. Aralık – Ocak da kuru ve sıcak aylardan. Diğer aylar yağmur sezonu, ancak biz Nisan başında gittik ve pek bir yağmurla karşılaşmadık, hep geceleri biz uyurken yağmur yağdı.

Vize 🛂: Tanzanya için 50 Dolar karşılığında kapıda vize alabiliyorsunuz. İşlem 5 dkk sürüyor ve kredi kartı ile ödeme mümkün.

Aşı 💉: Konu Afrika olunca akla ilk gelen sorulardan biri, ‘Aşı gerekli mi?’ oluyor. Zanzibar’da uzun yıllardan Sıtma veya Sarı Humma vakaları görülmüyor ve aşı yaptırmanız gerekli değil. Eğer doğrudan başka bir Sıtma/Sarı Humma bölgesinden geliyorsanız aşınız yoksa sizi ülkeye almıyorlar. Safari yaparsanız eğer bu aşılar öneriliyor ancak Zanzibar için gerekli değil. Temiz su vs biraz sıkıntılı olduğu için Genel aşılarınızı ve Hepatit A aşısı mutlaka yaptırın ama.

Konaklama 🏨: Oteller gecelik 100 Euro'dan başlıyor. İyi bir 5 yıldızlı otel gecesi 250 Euro civarında. Zamanınızın çoğunu otelde geçireceğiniz için oteli özenle seçmenizi öneririm. Biz adanın farklı plajlarında ve şehir merkezinde kaldık. Kaldığımız oteller için tıkla.

Zanzibar'da Ulaşım 🚋: Adada tek ulaşım aracı taksi, şöför veya araba kiralamak. Biz şöför tercih ettik. Kaldığınız otel sizin için transfer organize edebilir. Biz bir de yerel bir rehber üzerinden transferleri daha uyguna getirdik. İlgilenirseniz bana buradan mesaj atabilirsiniz. Adadaki günlük turlara katılırsanız da bunlara zaten transfer dahil oluyor genelde. Sizi otelinizden alıp tekrar otelinize bırakıyorlar.

Program 📷: Zanzibar’da bir şehir merkezi olan Stone Town ilginç bir de birbirinden epey farklı plajlar mevcut. Onun dışında tekneyle açılıp snorkel veya dalış gibi aktiviteler bol bol var. Ayrıca komşu adalar, Pemba adası veya Mafia adası, ziyaret edilebilir. Yani en az 4 gece kalmanızı öneririm, 1 hafta ideal gibi.

Zanzibar'la ilgili tüm yazılar için tıkla.

 

Zanzibar’a gitmemizin en büyük etkeni THY’nin uygun millerle bilet sunmasıydı. Normalde Avrupa’ya 20bin mille giderken Zanzibar’ın da aynı mil tutarı olduğunu görünce bu fırsatı kaçırmadık. Zaten tropik adaları çok seven biz 5 günlüğüne bir Zanzibar kaçamağı yaptık. Üstelik en yağmurlu sezon olan Nisan’da gittik ancak şans mıydı neydi artık bilemiyorum, toplam seyahatimiz boyunca sadece 20dakikalık bir yağmurla karşılaştık. Rotamızı Stone Town – Nungwi – Jambiani olarak çizdik. Çok kısa bir süreliğine gitsek de adanın farklı bölgelerini görmek istedik. Transfer ve turlar için size önerebileceğim bir rehber mevcut, ilgilenirseniz buradan mesaj atmanız yeterli.


Stone Town

Burası Zanzibar’ın şehri. Unesco World Heritage’in bir parçası olan Stone Town beni açıkçası çok etkiledi. Bana hem Fas’ı hem Küba’yı hatırlattı çok. Daracık sokakları, dökük ama şirin mi şirin evleri ve kapıları, güler yüzlü halkı ve sokak pazarları... Bir tam günümüzü burada geçirdik ve iyi ki de gitmişiz. İnsan havalanından doğruca 5 yıldızlı oteline gidince gittiği yerden pek birşey anlamıyor ama Stone Town’u görmek adanın tarihi ve aslında var olan fakirliği görmemiz açısından çok etkileyici oldu. Üstelik çok da keyifli mekanlar keşfettik ve güzel yemekler yedik. Hediyelik eşya alacaksanız o işi mutlaka Stone Town’da halledin. Pazarlık kesinlikle şart çünkü her yerde olduğu gibi turistsiniz diye size bayağı bi yüksek fiyatlardan kapıyı açıyorlar. Baharatlarıyla ünlü olan adadan eve de bir kaç baharat götürmeyi unutmayın, hatta ilginiz varsa Spice Tour’lara katılabilir ya da Spice Farm’ları ziyaret edebilirsiniz. Yine gün içinde yapabileceğiniz enteresan bir tur Robben Island turu olabilir. Burada adada ki köleleri zamanında nerelerde hangi koşullarda tutuyorlarmış gibi tatsız şeyleri görebilirsiniz. Biz vakitsizlik nedeniyle gidemedik. Bunun dışında bol bol sokaklarda kaybolun ve sokak pazarlarına gidin. Yemek de satılıyor ama bilemedim zehirlenme riski olur mu. Biz mekanların dışında pek yeme/içmeye cesaret edemedik. Güvenlik açısından hiç korkmayın, her sokakta güvenlik kamerası var.

Stone Town’da tavsiye edebileceğim mekanlar:

  • Zanzibar Coffee House – Buranın ‘Starbucks’ı. Kahvesi güzel, ortam tatlı. Kahvaltı da var.

  • Tower Top Restaurant at Emerson Hurumzi – Bu teras restoranı özellikle öğle yemeği ve gün batımı izlemek için çok keyifli. Şark köşesi gibi bir yerde Zanzibar’ı tepeden seyredebilirsiniz.

  • Livingstone Beach Restaurant – Burası gün batımı için favorim oldu. Tam deniz kıyısında yer alan bu mekanda ayaklarınız kumda, biranız soğuk. Manzara ise çok huzurlu. Akşamları canlı müzik de var.

  • Secret Garden – Burası da akşam yemeği için favorim. Emerson Spice otelinin içinde yer alan bu gizli bahçe çok keyifli ve romantik. Bana Alaçatı’daki avlu restoranlarını hatırlattı. Yemekler lezzetli ve müzikler ve ortam şahane. Gitmezseniz darılırım.

  • Taperia – Güzel bir Tapas restoranı

  • La Taverna – Güzel bir İtalyan restoranı.




Secret Garden

Nungwi bölgesi

Burası adanın turistik merkezlerinden biri. Adanın Kuzeyinde olan Nungwi’de birçok büyük otel bulabilirsiniz. Küçük bir çarşısı dışında pek birşey yok burada. Nungwi’nin güzelliği adadaki Gel-Git’lerden en az etkilenen bölge olması. Adanın bazı yerlerin su 2km’ye kadar çekilip adeta yok olurken Nungwi’de su çekilmiş olsa da denize girmeniz mümkün olabiliyor. Ancak bu her mevsim için geçerli değil, Gel-Git saatleri ve su seviyeleri her gün farklı. Gitmeden mutlaka Gel-Git takvimine göz atın derim. Biz Nungwi’nin biraz dışında kalan The Zanzibari adlı butik otelde kaldık. Genel olarak memnun kaldık ve özellikle odamız şimdiye kaldığımız en iyi odalardan biriydi. Detaylı yazı için tıkla. Bir tam günümüzü Essque Zalu otelinde geçirdik. Kocaman bir iskelesi var ve buradan rahat rahat denize girebiliyorsunuz. Ayrıca çalan müzikler, yemekler herşey çok keyifliydi. Fiyatları adanın diğer yerlerine göre oldukça yüksek ama ortam bunu telafi etti. Nungwi’ye de indik bir akşam ve Baraka adlı mekanda aşırı keyifli bir akşam yemeği yedik. Masalar kumsalda, okyanus 2 metre ötenizde. Gece ise yıldızlar ortaya çıkıyor ve okyanus sesi eşliğinde sınırsız deniz mahsülü yiyebiliyorsunuz. Fiyatlar ise Türkiye’ye göre bayağı uygun. Tek üzen şey aşırı yavaş servis oldu (bu adanın çoğu yerinde geçerli) ancak o manzara olunca pek de aldırmadık.








Baraka

Jambiani

Seyahatimizin son durağı Jambiani plajı oldu. Burası adanı Doğu kıyısında yer alıyor ve upuzun bir sahil. Burada kum gördüğüm en beyaz kum olabilir. Sular çekilince kumsalda uzun yürüyüşler insana o kadar huzur veriyor ki. Bu bölgede çok kısa kaldığımız için çevreyi çok keşfetme şansımız olmadı. Otelimiz Sharazad Boutique Hotel çok keyifliydi ve bütün günümüzü burada geçirdik. Otelin güzelliği Tam Pansiyon seçeneği olmasıydı, böylece tüm öğünleri deniz kenarında otelimizde yedik. Meşhur The Rock restoranı Jambiani’ye 15dk mesafede ama çok turistik çıkacak diye pes geçtik orayı.

Özet olarak Zanzibar güzel ve diğer tropik adalardan biraz farklı bir yer. Gel-Git durumu bazen keyif kaçırabilir çünkü günün bir kaç saatinde deniz bildiğin yok. Su tekrar geri gelirken de dalga ve yosunlanma olabiliyor. Ben sadece turkuaz su için gidiyorum diyenler için o yüzden Zanzibar ideal tercih olmayabilir. Burası daha çok salaş takılmayı sevenler için uygun bir ada. Çünkü en lüks otel bile tüm dekorasyonunu adanın ruhuna uygun tasarlamış. Örneğin şezlonglar vs hep bambudan. Kafa dinlemek için bire bir bir ada. Üstelik fiyatları da Seyşeller veya Mauritius’a göre çok daha uygun ve çok fazla yol gitmeden tropik ada tatili yapabiliyorsunuz. En güzeli bu seyahati bir kaç günlük bir safari ile birleştirmek ki THY’nin aynı seferi Zanzibar’dan Kilimanjaro’ya devam ediyor, yani gitmenize hiç bir engel yok.


Kaldığımız tüm oteller hakkında bilgi almak için tıkla.




bottom of page