top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Küba Gezi Notları

Updated: Feb 20, 2019


Küba uzun zamandır merak ettiğim, görmek istediğim bir yerdi. Son zamanlarda ambargonun kalkmasıyla birlikte ekstra popüler bir hal aldı. Herkes Küba’da. Sanki Amerikan vatandaşıymışız, ambargonun kalkmasını beklemişiz gibi biz de artık gidelim dedik. Keşke daha önce gitseymişiz diye düşünmedik değil. Maalesef bayağı turistik olmuş. Daha önce de böyle miydi bilmiyorum ama şehrin tam göbeğinde bir mini AVM inşaatı bitmek üzereydi bile. Yine de çok değişik, çok güzel bir deneyim oldu Küba bizim için. Küba bozulmadan gidin gibi Küba'ya yapışmış bir cümle kullanmayacağım ama gidin görün derim :) Küba paylaşımlarımı #ooocuba hashtaginden takip edebilirsin 🇨🇺​

Nasıl gidilir ✈️: THY'nin direkt seferi mevcut ve yolculuk 13 saat sürüyor. Bilet fiyatları ortalama 3000TL civarında. Aktarmalı da gitmeniz mümkün. Aeroflot, KLM veya Air France ile aktarmalı gidebilirsiniz mesela. Aktarmalı biletler kampanya dönemi 2000 TL'ye bulunabiliyor.​

Ne zaman gidilir 📅: Tropik iklim nedeniyle en uygun aylar bizdeki Kış/Bahar ayları (Aralık-Mayıs). Biz Nisan başında gittik ve sıfır yağmurlu ve çok sıcak bir hava vardı. 1 Mayıs popüler bir tarih çünkü Havana'da geniş kutlamalar oluyor.​

Vize 🛂: Vize gerekli ama alması çok kolay. Türkiye'de aracı kurumlar aracılığıyla alınabiliyor ve 2 güne çıkıyor. ücreti 250TL civarı. Vizeyi ucuza getirmenin yolunu burada yazdım :)​

Konaklama 🏨: Varadero'da Herşey dahil oteller gecelik 100 Euro'dan başlıyor. Havana ve Trinidad'da oteller oldukça pahalı (en az gecelik 250 Euro) ve öyle aşırı güzel oteller de değil. Tavsiyem ev tutmanız (Casa Particular). Artık AirBnB'den de tutmanız mümkün. Fiyatlar gecelik 15 Euro'dan başlıyor. Tuttuğumuz ev ve otellere buradan göz atabilirsiniz.

Küba'da Ulaşım 🚋: Havana'da en rahat ulaşım Bicitaxi veya Cocotaxi'yle ya da normal taksi. Zaten genelde yürüyerek de her yere ulaşılıyor. Trinidad ve Varadero'da zaten gerek gibi. Nerede olursa olsun hep pazarlık yapıp önceden fiyat konusunda anlaşın. Şehirler arası ulaşıma gelirsek, biz araba kiraladık çünkü kısa bir sürede 3 şehir gezdik. Araba yerine Viazul otobüslerini tercih edebilirsiniz. Fiyatlar çok uygun ama yolculuk arabaya göre biraz daha uzun sürüyor. Bir diğer seçenek şöförlü araba tutmak olabilir. Burada da yine pazarlık candır. Bu arada önceden mutlaka Offline harita indirin telefonunuza. Malum internet yok.

Küba rehberini PDF olarak indirmek için tıkla

Küba tatili nasıl 1000 Euro'ya mal edilir? Tıkla.

Kübayı birkaç kelimeyle özetlemek gerekirse: Müzik, dans ve renk. Adamlar fakir, hem de bayağı fakir ama o şekilde mutlu bir hayat sürmeyi beceriyorlar. En azından dışarıdan öyle gözüküyor. Nereye gitsen bir müzik sesi, sokakta dans eden insanlar. Sabah akşam hiç farketmiyor her yerde müzik eşlik ediyor size. Sokaklar, arabalar ise rengarenk. Evler yıkık dökük olsa da bu şekilde çok güzel.

Küba’nın tarihi vs o konulara hiç girmeyip direkt nerelere gidilir kısmına geçeceğim. Bu arada tarihini mutlaka okuyup öyle gidin. Okumayı sevmiyorum diyenler için Netfix’de bu konuyu işleyen çok güzel belgeseller mevcut, Cuba diye aratmanız yeterli :)

Devam etmeden birkaç önemli nokta daha:

Internet:

Küba’da Wifi dışında mobil internet yok. Wifi da sadece belirli noktalarda mevcut. Genelde parklarda veya büyük otellerde Wifi hizmeti var. Havaalanından veya satış noktalarından (ETACSA) Wifi kartı satın alıp bu kartta yer alan kullanıcı adı ve şifreyle internete bağlanabiliyorsunuz. 1 saatlik Wifi kartı yaklaşık 2 Euro. Oteller genelde daha pahalıya satıyor. En güzeli havaalanından 5 saatlik bir kart almak çünkü her seferinde kart için sıra beklemek gerekiyor. Zira biz öyle yapmadık ve her gün internet kartı peşine düştük.

Para birimi ve fiyatlar: Turistlere özel CUC diye para birimleri var. 1 CUC yaklaşık 1 EUR. Dolar burada biraz daha değersiz o yüzden siz Euro alın yanınıza. Bu para birimi sadece turistlere satılıyor ve o yüzden fiyatlar turistlere göre ayarlanmış. Ben çok daha uygun fiyatlı bekliyordum ama durum hiç de öyle değil. Düzgün bir restoranda yemekler 8-15 CUC arası, Su 1 CUC. Mojito vs 3 CUC. Bu arada pazarlık çok net işliyor burada. Restoranda değil tabii ki ama hediyelik eşya, araba turu vs konularda mutlaka pazarlık yapın, yarı fiyatın altına bile iniyorlar bazen :)

Küba'da neler yaptık?

Bir haftalık gezimiz üç duraktan oluşuyordu. Varadero. Trinidad ve Havana. Tur konseptinden pek haz etmediğim için herşeyi kendimiz organize ettik. Daha önce buradaki yazımda neyi nasıl ve kaça ayarladığımızı detaylı bir şekilde yazmıştım, bir göz atın derim.

Varadero

Varadero’ya gitme veya gitmeme arasında çok kaldım en başta. Google’a Varadero diye yazınca muhteşem Karibik denizi çıkıyor karşınıza ve tabii ki hemen gitmek istiyor insan. Bize de oldu ve ilk gecemizi Varadero’da geçirmeye karar verdik. Varadero Havana’ya arabayla 3 saat uzaklıkta bir ‘tatil beldesi’. Bu ince sahil şeridinde yan yana bir sürü tatil köyü sıralı. Hepsi Herşey dahil konseptinde hizmet veriyor. Bizim tercihimiz Melia Las Antillas oteli oldu. Varaderoyu sevdim mi? Hala kararsızım. Deniz tek kelimeyle MÜKEMMEL. Hayatımda gördüğüm en berrak, en turkuaz su diyebilirim. Açıkçası Varadero’da tek sevdiğim şey deniz oldu. Otel maalesef hiç iyi değildi. Hadi tesis fena değildi, odalar güzeldi, biraz eskiydi ama asıl yemekler çok çok kötüydü. Ne kadar kötü olabilir demeyin gerçekten çok kötüydü! Otel misafirlerin neredeyse tamamı da emekli Avrupalı turistlerden oluşuyor, ortamı siz düşünün artık. Küba’ya dair hiç birşey yaşamadan buraya tatile gelinebilir elbet ama fiyatları da göz önünde bulundurursak (ucuz değil) başka bir Karibik adasını tercih etmenizi öneririm. Sonuç olarak vaktiniz varsa sırf denizi için 1-2 gün gidin derim.

Trinidad

Trinidad’a da gitsek mii gitmesek mii çok tartıştık. Arabayla Varadero’dan 4-5 saatlik bir yolculuğun sonunda Trinidad’a ulaştık. 1.5 gün burada geçirdik. Evimiz, Casa Pepe, çok merkezi bir yerdeydi. Gezmek için güzeldi ama evde cam olmadığı için geceleri bayağı sokakta uyuyor gibiydik. Trinidad genel olarak güzeldi ama yol biraz uzundu açıkcası. Trinidad’a 20dk mesafede olan Playa Ancon’a da uğradık. Varadero’dan sonra şımardık mı ne denizi hiç beğenmedik. Sanırım o gün rüzgardan dolayı biraz yosun da vardı ama genel olarak buraya gün harcamaya değmez bence. Trinidad küçük bir şehir ve 1-2 günde herşeyi görmeniz mümkün. Havana'ya göre çok daha az turistik ve ucuz. Güzel yemek ve mekan bulmak daha zor. Hediyelik eşya alışverişinizi mutlaka buradan yapın, fiyatlar daha uygun. Puro alışverişinizi de burada yapabilirsiniz (Tabacuba - Calle Reforma). Buraya kadar gelmişken mutlaka yakındaki Cienfuegos şehrine de uğrayın. Zaten Havana'ya giderken yol üstünde. En az yarım gün de buraya ayırın.

Gidilesi mekanlar

Don Pepe - Kahvaltı ve kahve için

Los Conspiradores - Trinidad'da en çok bu mekanı sevdim. Karides ve Istakoz kokteyli çok iyi

La Botija - Buraya gitmek kısmet olmadı çünkü her akşam sıra vardı. Vaktiniz varsa şansınızı deneyin, mekan çok güzel yemekler de iyi duruyordu

Sol y Son - Ortam çok güzel, yemekler eh

El Canchanchara - Şeker kamışı ve Rom'dan yapılan içkisini mutlaka deneyin

Casa de la musica - Giriş ücretli, canlı müzik ve dans

El Jigue - GİTMEYİN!! Iyy..

Havana

Gelelim gezimizin en önemli kısmına: Başkent Havana. En çok burayı merak ediyordum ve en çok da burayı sevdim. Evimiz, Casa Claudia, tek kelimeyle mükemmeldi. Yeri, dekorasyonu, ev sahibi herşey süperdi. Yemekler konusunda da Havana bizi bayağı mutlu etti. Aşırı keyifli mekanlar bulduk. Mutlaka 3-4 gün Havana’ya ayırın.

Görülecek yerler arasında en başta Old Havana, Museo de la Revolucion, Hotel Nacional, El Malecon, Atatürk Büstü, Eski araba turu, Rom ve puro fabrikaları, Plaza Vieja, Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, El Capitolio, Plaza de la Revolucion, Cuban Art Factory, Calle Obispo, Prado bulvarı.

Eski araba turu için Parque Cespedes'e gidin. Orada her çeşit araba mevcut. beğendiğiniz arabayı seçip pazarlık yapabilirsiniz. 4 kişilik 1 saatlik tur için 40CUC istediler, biz 30 CUC’a anlaştık. Capitolio’nun yakınındaki Parque Central’den de araba kiralayabilirsiniz ama orada daha az araba çeşidi vardı.

Yeme/İçme konusunda Havana'yı pek sevdik. Yemekler iyi, atmosfer keyifliydi genelde. Trinidad'da Küba mutfağı konusunda bayağı bir hayal kırıklığı yaşadığımız için Batı/Meksika mutfağına yöneldik :)

El del Frente - Müthiş keyifli bir roof'u var. Tacolar başarılı. Mojitolar efsane. Rezervasyon yapın derim.

O’Reilly 304 - El del Frente'nin kardeş mekanı, hemen karşısında zaten. Yemekler daha da iyi ve fiyatları bir tık daha uygun. Sadece içerde oturma imkanı var. Rezervasyon yaptırın.

El Café – Son zamanlarda yediğim en keyifli kahvaltı. Breakfast plate ve pancake deneyin. Kahveleri de mükemmel.

El Dandy – Hem akşam birşeyler içmek için hem kahvaltı için süper keyifli mekan

Cafe Bohemia – Kahvaltısı güzel diye duydum, deneme şansım olmadı

Chacon 162 - Mekanı görür görmez birşeyler içmek için oturmak istedik. Çok tatlı bşr sokakta dışarda oturmak için ideal.

Helad’oro – Dondurmaları pek güzel, Mojito favorim

Museo del Chocolate – Müze falan değil, güzel sıcak çıkolata içebileceğiniz bir mekan. Soğu sütlü çiikolatası da çok güzeldi. Kapısının önündeki Churros’cudan da Churros aldınız mı tamamdır.

El Chanchullero – Rezervasyon kabul etmedikleri için her akşam sıra var. İnanıp bekledik ve yemekleri çok sevdik. Tapas türü güzel seçenekler var.

Factoria Plaza Vieja – Bir sürü bira çeşitleri var yanına da et şiş enfes oluyor

Lamparilla Tapas – Tapascı

Paladar Los Mercaderes – Küba mutfağı

Roma – Elektronik müzik çalan roof var. Gece çıkmak isterseniz eğer

Azucar Lounge – Plaza Vieja’da şık bir lounge. Gittiğimizde tamamı kızdan oluşan güzel bir grup canlı müzik çalıyordu. Kokteyller bayağı başarılı.

bottom of page