top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Millerle nasıl ucuz uçak bileti alınır? 10 dolara Hawaii bileti

Beni tanıyanlar bilir, mil konusunda ufak çaplı bir uzmanım. Uçarak asla mil kazanmayan ama sürekli millerle uçan biriyim. Daha önce bu milleri nereden bulduğumu ve nasıl maksimum faydalandığımı burada yazmıştım. Ya da 3000TL'den aşağıya bulunmayan Zanzibar biletini nasıl 800TL'ye aldığımı da.


Şimdi ise bir ileri seviyeye geçmek istiyorum. Türk Hava Yollarına yeterli musallat olduğuma göre artık diğer hava yollarına geçebilirim demek. Aslında bunu ilk 6 yıl önce keşfedip sonra bu özelliği çok fazla kullanamıştım, taa ki bu hafta 11 Dolara Hawaii bileti alana kadar. Evet doğru okudunuz, 11 Dolar gidiş- geliş bilet aldım.


Tam olarak neyden bahsediyorum? Biliyorsunuz Türk Hava Yolları Star Alliance havayolları birliğinin bir üyesi. Bu da demek oluyor ki Türk Hava Yollarnın Mil programı olan Miles & Smiles üyeliğiniz ile hep bu hava yollarından biriyle uçtuğunuzda mil kazanırsınız ve aynı zamanda millerinizi bu hava yollarından bilet alarak da harcayabilirsiniz. Örneğin United havayollarıyla Berlin'den - New York'a veya Singapur havayollarıyla İstanbul'dan Singapur'a millerinizle bilet alabilirsiniz, tabii ki yer varsa.


Eskiden bu işlem sadece THY satış ofislerinden yapılıyordu. Telefonla arayıp yer olup olmadığını öğrenip rezervasyon yaptırıp, biletleme işlemi için satış ofisine gitmeniz gerekiyordu. Ben 2013 yılında New York - Los Angeles bileti almak için baya saatlerimi harcamıştım bu işe, ve sonunda 600 küsür dolar olan bileti 170 TL'ye mı ne almıştım.


Artık bu işlem online, THY'nin sitesinden hızlıca yapılabiliyor. Gelin size 5 adımda millerle nasıl Star Alliance havayolu bileti alırız.


Önce Türk Hava Yollarının sitesine (sayfa en iyi Chrome browserında çalışıyor) girip sağ üst köşeden Miles & Smiles hesabınıza giriş yapın. Sonra yine sağ üste yazan isminizin üstüne tıklayıp menüden 'Mil İşlemleri' sekmesini seçin.

Mil İşlemleri menüsünde sağ tarafta gördüğünüz 'Star Alliance ödül bileti' altındaki Hemen al tuşuna tıklayın. Şimdi ayrı bir sekme açılacak.

Bu bölümde gitmek istediğiniz rotayı, tarihleri ve yolcu sayısını seçin ve aratın. Bu örnekte San Francisco - Honolulu rotasını seçtim.

Eğer millerle yer varsa karşınıza aşağıdaki ekran çıkacaktır. Yer yoksa hiç birşey olmamış gibi yine arama ekranını göreceksiniz. Maalesef bu kısım biraz emek istiyor. Teker teker tarihleri denemeniz gerekiyor. Gördüğünüz gibi seçtiğim tarihlerde yer var ve gidiş-geliş 15000 mil karşılığında San Francisco'dan - Honolulula uçabilirsiniz. İstanbul - Berlin uçuşu bile 20bin milken neden bu kadar az diyebilirsiniz. Bu bir hata mı yoksa kasten mi bilmiyorum ama mesafeye bakmadan Amerika içi tüm uçuşları iç hat uçuş olarak değerlendiriyor Miles & Smiles. Dolayısıyla İstanbul - Bodrum uçuşu kaç milse San Francisco - Honolulu da o kadar. İnanılmaz iyi değil mi?

Ama daha bitmedi. Millerle uçuyorsunuz ve vergiyi ödemeniz gerek. Yine aklım almamıştı ilk gördüğümde ama iç hat olduğundan mı ne, ödemem gereken vergi tutarı 11dolar!!!! Bu tutar tüm Amerika içi uçuşlar için aynı. Son adımda eğer yeterli miliniz varsa bileti direkt online satın alabiliyorsunuz.

Sonuç olarak ben bu hafta normalde 680 Dolar olan bir bileti 15bin mil + 11 dolara satın aldım. Millerimi nasıl daha iyi değerlendirebilirim açıkçası bilmiyorum.

Bu örnekte baktığımız bilet de örneğin 500 dolar.

Bu arada başka rotalar için de kullanabilirsiniz. Biz mesela geçende Berlin - Mexico City (New York aktarmalı) bilet aldık millerle. Yine United havayollarından ve yaklaşık 60bin mil + 160 Euro vergi ödedik.

Burada kilit United havayolları sanırım. Mesela aynı tarihlerde Berlin - Mexico City için Lufthansa seçeneği de vardı ve vergi tutarı 500 küsür Euro çıkıyor. Nedenini hiç bilmiyorum ama United'ın vergisi çok düşük.

Bir güzel özellik daha: Stopover

İster THY ister başka bir Star Alliance hava yolu ile uçun, millerle bilet aldığınızda ve uçuşunuz aktarmalıysa, ya gidişte veya dönüşte duraklama ekleme hakkınız var. Yani bu ne demek oluyor? Mesela biz Berlin'den Meksika'ya New York aktarmalı uçuyoruz ya. Dönüşte hemen Berline devam etmeyip New Yorkta 3 gece kalıp öyle devam edeceğiz. Bunun için ek mil veya ücret ödemiyorsunuz ancak millerle aynı sınıfta yer olması lazım. Yukarıdaki Hawaii örneğinde de mesela Los Angeles aktarmalı bir uçuş olduğu için bedavaya bir kaç gün LA de ekleyebilirsiniz. Bu işlem sadece Çağrı merkezi üzerinden yapılıyor ve bileti almadan önce yaptırımalısınız.


Çoğu zaman çağrı merkezi elemanları bu konudan habersiz oluyor. Mutlaka Miles & Smiles bölümüne bağlanın ve ısrarcı olun. Baktınız çözemiyor, kapatıp bir daha arayın, bilen biri çıkana kadar, bana çok denk geldi öyle.


Gördüğünüz gibi Mini Çakallık seviyesini bir derece ilerletmişim. Hani hep soruyorsunuz ya, nasıl bu kadar çok geziyorsun diye (bu yazımda da uzun uzun hesap vermiştim), işte bu tarz çakallıklar işe yarıyor. Bir de emek gerekiyor. Boş tarihleri bulmaya, çağrı merkezine derdimi anlatmaya az mesai harcamadım.


Umarım bu bilgiler sizin için de faydalı olur :)




bottom of page