top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Almanya’da ev bulma rehberi


Biliyorsunuz bir süre önce İstanbul’dan Berlin’e taşındık. İstanbul’daki kurulu düzenimizi bırakıp sıfırdan bir hayat kurmaya giriştik, hem de yep yeni bir şehirde. Bu hem çok heyecanlandırıcı hem de zorlayıcı bir süreç oldu. Daha önce size nasıl iş bulduk konusunda bir yazı hazırlamıştım (bakınız burada). Şimdi sıra geldi nasıl ev bulduk.

Öncelikle şunu belirteyim, benim için bir ilk ev bakmak, kiralamak. Daha önce hep ailemle yaşadım, evlendikten sonra da zaten taşınacağız diye ev açmadık, ailelerimizle yaşamaya devam ettik :) O yüzden ev kiralama süreci benim için çok yeniydi.


Kısa dönem ev

Berlin'e ilk gelişimizden önce möbleli geçici bir ev tuttuk. Özellikle kısa dönem geliyorsanız ya da mobilya almak istemiyorsanız çok seçenek var. Ancak bizim gibi evcil hayvanınız varsa möbleli ev konusunda işiniz bayağı zorlaşıyor. Bir de Almanya’da kanun gereği 2 aydan kısa kiralama yapamıyorsunuz. AirBnB’de bile 2 aydan az kiralama mümkün değil, daha doğrusu yasal değil.

İlk evimizi Xpatrentals.com adlı sayfadan bulduk. Bu sitede bayağı bir ev mevcut. Sadece Almanya değil, Hollanda, Dubai gibi başka yerler de mevcut. Bizim için en önemli kriterler kedi kabul etmesi ve fiyatıydı. Zaten istediğimiz tarihlerde bizim kriterlere uyan 4 ev falan vardı o yüzden seçme süreci çok uzun sürmedi :) 2 ay kalır sonra güzel bir ev tutarız diye düşündük…

Öyle olmadı tabi ama o kısma birazdan geleceğim. Beğendiğiniz ev için başvuruyorsunuz, sizden bir kaç bilgi ve doküman istiyorlar. Tüm süreç uzaktan ve online ilerledi. Expatlara yönelik olduğu için süreci İngilizce yürütmeniz mümkün. Ev sahibi de onaylarsa sözleşme yolluyorlar ve evi tutuyorsunuz. Önceden ilk ayın kirasını ve depozitoyu yatırıyorsunuz. Zaten 2 aylık olduğu için bunun dışından bir gelir belgesi vs istemediler. Varış günü anahtar teslimi için dairede buluşup herşeyi anlatıyorlar, çatal bıçak sayısına kadar herşeyin listesini tutup teker teker üzerinden geçiyorsunuz. Yine evi teslim ederken de aynı süreç.

Kısa dönem möbleli daire arıyorsanız en faydalı siteler:

Uzun dönem ev

Ben açıkçası bu evin mahallesini ve mobilyalarını çok beğenmedim o yüzden çok vakit geçirmeden uzun dönem, mobilyasız ev bakmaya başladım. Berlin’de ilk haftalar bol bol gezdikten sonra beğendiğimiz mahalleleri de belirleyip oralarda ev bakmaya başladık. En sık kullandığımız sayfalar immobilienscout24.de ve immowelt.de oldu.

Hemen bir kaç emlakçıyla iletişime geçip evlere bakmak için randevu aldık. Süreç hep aynı, randevu yapıyorsunuz, bazen size özel bazen topluca ev turu, sonra size bir başvuru formu ve gerekli evrakların listesini veriyorlar. İşte orada eğlenceli kısım başlıyor. Biz zannediyoruz ki evi görüp, ‘Tamam tutuyorum’’ deyip çıkacağız. Yoook. İş başvurusu yapar gibi bir düzine evrakla eve talip oluyorsunuz. Sonra emlakçı/ev sahibi başvurular arasından kime evi vermek istediğiniz seçiyor. Gerekli evrakların hepsi hazır değilse baştan eleniyorsunuz. Ondan sonra da artık ev sahibinin keyfine kalmış birşey. Biz ilk (ve belki de en önemli) noktada eleniyorduk. Neymiş peki bu gerekli evraklar?

  • Başvuru formu: Genel bilgiler içeren bir nevi CV

  • Son 3 ayın bordrosu ya da işe yeni girdiyseniz sözleşmeniz. İki kişi oturacaksınız her ikiniz için istiyorlar

  • Önceki kiracıdan belge, kiranızı düzenli olarak ödediğinize dair

  • Ferdi kaza sigortası, özellikle evcil hayvanınız varsa

  • Schufa kaydı: Almanya’ya özel bir belge, faturalarınız vs düzenli ödediğinize dair belge.

Evsiz kaldık

İlk geldiğimizde çok rahattık, Burak’ın TR’den bordroları var ve hesabımızda biraz para vardı. Ama TR’de olan maaşı hiçbir şekilde kabul etmediler. Birkaç eve başvurup, 'maaş yoksa, ev de yok’ yanıtı alınca artık 1 yıllık peşin ödeyelim falan demeye başladık. Ama muvaffak olamadık. Süremiz de azalmaya başlıyordu ve bu gidişle evsiz kalma ihtimalimiz vardı. Neyse ki mevcut evi hala uzatma şansımız vardı ama açıkçası çok istemiyordum. Ümidi tam kaybederken başvurduğumuz bir eve onay aldık. Emlakçı kadın ev sizin dedi ve biz çok sevindik. Ben o gazla o an mevcut ev sahibimize yeni ev tuttuğumuzu ve uzatmayacağımızı ilettim. Gün içinde yeni kira kontratımızı beklerken, ve elbette kafamda evi baştan aşağıya döşemişken, bir mail geldi emlakçıdan… Ev sahibi Almanya’da maaşımız olmadığı için kabul etmemiş. Ben tabii hemen eski ev sahibine yazıp uzatmak istediğimizi söyledim. Bu arada aradan 6 saat falan geçti. Demez mi ben evi başkasına verdim bile. Kaldık mı evsiz? Kaldık. 3 haftamız kaldı ve tarihlerimize uygun bir möbleli ev bulamıyoruz ya da kediyi kabul etmiyorlar. Baktık bulamıyoruz ve aylardan Temmuz’a geliyor, iş güç de yok bari yeni ev bulana kadar İstanbul’a dönelim, tatil yapalım biraz dedik. 2 metrekarelik bir storage kiralayıp tüm eşyalarımızı oraya taşıdık ve İstanbul’a Temmuz başı döndük. Bu arada gitmeden AirBnB’de de Ağustos ayı için yeni bir ev tuttuk, yine 2 aylığına. Gittik geldik ve yeni evi çok ama çok beğendik, üstelik ilk oturan bizmişiz. Buna en çok ben sevindim çünkü aşırı titiz olduğum için bizden önce koltuğun ve diğer mobilyaların neler yaşadığını düşünmekten rahat rahat oturamıyordum. Hee bu arada bir risk alıp kediyi söylemedik. Oğlumuzu gizli gizli soktuk, hala da bilmiyor ev sahibi… Bir gün ev sahibi uğramaya karar verdi ve ben oğlumla yaklaşık 2 saat bir café’de oturdum, bu da enteresan bir tecrübeydi. Neyse, bu evi çok beğenince hemen uzattık ve hala burada yaşıyoruz ama haftaya artık sonunda kendi evimize, kendi mobilyalarımızla taşınacağız.

Yeni ev

Yeni evi daha önce bakıp ve beğendiğimiz bir siteden tuttuk. Bu sefer Burak işe başladığı için süreç çok rahat ve kolay geçti. Tüm evrakları ilettik ve 2 gün sonra onay ve kira kontratı geldi. Başta çok sevindik ama ev kurmanın ne kadar maliyetli ve zor bir süreç olduğunu da öğrenmiş olduk. Elbette çok keyifli ama o kadar çok seçenek var ki seçmesi beğenmesi çok zor. Bir de kolileme ve taşıma işi olmasa. Şimdiden çok üşeniyorum. Tabii ki IKEA il adres oldu. Şimdi ise ıvır zıvır ışık, perde gibi işler kaldı. Burada online mobilya siteleri patlamış durumda. En çok beğendiklerim ve mutlaka bakmanızı önereceğim siteler:

İş tamam, ev de tamam gibi. Bakalım sıradaki maceramız ne olacak :)

Yurtdışında yaşam hakkında tüm yazılar için tıkla.


bottom of page