Selam herkese! Uzun zamandır yurtdışında yaşam kategorisine yeni yazı hazırlamamıştım ama şimdi çok fazla merak edilen bir konuyu ele alacağım.
Alman vatandaşı nasıl olunur? Süreç nasıl ilerliyor? Alman vatandaşı olabilmek için hangi kriterlere sahip olmak lazım? sorularını cevaplamaya çalışacağım.
Eşim Burak da şu an Alman vatandaşlığına başvurduğu için de bizde sürecin nasıl ilerlediğini adım adım yazacağım.
Gelin önce genel kriterlere bakalım. Alman vatandaşı olmak için hangi kriterleri doldurmak gerek?
Almanya'da ikamet etmek. İkinci bir ev yeterli değil. Başvuruyu yalnızca ikamet ettiğiniz bölgenin vatandaşlık makamına yapabilirsiniz (örn. Berlin'de yaşayanlar Berlin makamına, Münih'te yaşayanlar Münih'e vs)
Uzun zamandır Almanya'da yaşamak
a) 8 yıldır kesintisiz veya
b) 7 yıldır kesintisiz ve entegrasyon kursunu başarıyla tamamladınız veya
c) 6 yıldır kesintisiz ve B1 seviyesinden daha iyi Almanca bilgisine sahipsiniz veya
d) 3 yıldır kesintisiz ve bunun en az 2 yıldır bir Alman vatandaşıyla evlisiniz ya da bir birlikteliğiniz var
Eşiniz veya çocuklarınız sizinle birlikte başvurursa, daha kısa süreler uygulanır (bunun tam ne anlama geldiğini tam bilmiyorum)
Kimliğiniz ve uyruğunuz belli. Geçerli bir ulusal pasaportunuz veya kimlik kartınız var. Bir Alman seyahat belgesi genellikle yeterli kanıt DEĞİLDİR.
Alman ana yasasını kabul ediyorsunuz
Sıradaki oturma izinlerinden birine sahipsiniz: Yerleşim izni veya ikamet izni (İkamet Kanunun 16a, 16b, 16d, 16e, 16f, 17, 18d, 18f, 19, 19b, 19e, 22, 23 paragraf 1, 23a, 24, 25 paragraf 3 ila 5 arasındaki paragraflar DEĞİLDİR yeterli). Oturma izninizin üstünde bu bilgi yazar. Ya da AB veya İsviçre vatandaşısınız.
Herhangi bir işsizlik yardımı (ALG II) veya sosyal yardım almıyorsunuz. Siz ve aileniz iş merkezinden veya sosyal yardım ofisinden herhangi bir yardım almıyorsunuz
Önceki vatandaşlığınızdan vazgeçmeye hazırsınız. İstisnalar mümkündür, örneğin AB ve İsviçre vatandaşları veya tanınan mülteciler için. Türk vatandaşlığından çıkmak zorundasınız yani.
Sabıka kaydınız yok.
Almanca dil bilgisi. En az B1 seviyesinde sözlü ve yazılı Almanca bilgisine sahip olmalısınız.
Almanya'nın adetlerini biliyorsunuz. Bunu kanıtlamanın farklı yolları var: a) Alman okulu bitirme belgesi veya b) Almanya'da hukuk, sosyal, politik veya idari bilimlerde başarıyla tamamlanmış çalışmaları veya c) vatandaşlık sınavını (Einbürgerungstest) geçmek
Listelenen kriterlerin istisnaları belirli durumlarda mümkündür. İlk görüşme sırasında bununla ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Yukarıdaki koşulları sağladığınız zaman başvuru yapmaya hazırsınız.
Gerekli belgeler
Geçerli pasaport veya kimlik kartı
Doğum belgesi
İlk görüşme sırasında başka hangi belgeleri sunmanız gerektiğini öğreneceksiniz.
Gelelim bizim sürece. Ben Alman vatandaşı olduğum için Burak 3 Yıl ardından başvurma hakkı kazandı. Aynı zamanda Alman lisesi + Almanya'da üniversiteyi okuduğu için Almanca da biliyor. Başvuru sırasında süresiz oturma iznine sahipti.
Başvuru sürecimiz Corona zamanına denk geldiği için süreç epey aksadı.
Mayıs 2020: İlk danışma için randevusu iptal oldu. Randevuyu almak için 'bürgeramt'a bizzat gidip randevu almak gerekiyor. Oradaki görevli başvuru hakkınız olup olmadığını doğruluyor. Bize en erken 4 ay sonrasına randevu verdiler.
Temmuz 2020: Telefonla ilk görüşmeyi yaptılar. Genel sorular sordular. Ne iş yapıyorsun, niye buradasın, ailevi durum vs. Konuşma Almanca olarak ilerliyor
Bir hafta sonra: Uzun bir başvuru formu postayla geliyor. Burada hakkınızda aklına gelebilecek tüm bilgileri soruyorlar. İstenen ek belgelerle birlikte formu doldurup geri gönderiyorsunuz. Bir de 260 Euroluk işlem bedelini yatırmanız gerekiyor.
10 gün sonra: Belgeleri aldık, işlem başladı diye bilgi geldi. Şimdi bekleme zamanı. Bir yandan VHS (Volkshochschule)'den vatandaşlık sınavı için randevu aldık.
Ocak 2021: Vatandaşlık sınavı Corona nedeniyle ertelendi
Şubat 2021: Vatandaşlık sınavına girdi. Sonuçlar 10 gün sonra geldi. Sınavı geçti
Şubat 2021: Ek bilgiler talebinde bulundular. Daha güncel bordro vs gibi
Mart 2021: Alman vatandaşlığına kabul yazısı geldi. Bu henüz Alman vatandaşı olduğunuz anlamına gelmiyor. Önce Türk vatandaşlığından çıkma izni alanız gerekiyor
Nisan 2021: Türk konsolosluğuna Alman vatandaşlığına kabul yazısı ile çıkma talebinde bulunuyorsunuz. Bunu bizzat Türk konsolosluğuna giderek yapmanız gerek. Süreç maksimum 3 ay sürer dendi
Ağustos 2021: Türk vatandaşlığından çıkma izni geldi. Online haber veriyorlar, sonra konsolosluğa gidip izin belgenizi almanız gerekiyor. Sonra bu belgeyi Alman makamlarına email yoluyla ulaştırıyorsunuz
Eylül 2021: Artık bundan sonra süreç çok ok hızlandı. Bir önceki adımdaki belgeye ilettikten sonra hemen arayıp aynı hafta içinde Alman vatandaşlığına geçiş törenine gelebileceğimizi söylediler. Biz yakın zamanda Yurtdışına seyahatimizi olduğu için randevuyu Ekim ayına aldık. Törene gittiğiniz an Türk vatandaşlığını kaybetmiş oluyorsunuz ve yeni Alman pasaportuna başvurmanız gerekli. Randevu hemen bulunmadığı için ve Express başvuruyla bile en az 5 güne teslim edildiği için risk almak istemedik. Biz şimdiden Ekim ayı için pasaport randevusu aldık ki törenden hemen sonra pasaport başvurusunu yapalım.
devamı gelecek...
Alman vatandaşlığı sınavında neler soruluyor? Alman vatandaşlığı sınavı zor mu?
Sınavda 33 soru soruyorlar, 17 doğru ile geçiyorsunuz. Multiple choice sınav. Soruların tamamını bu linkten görüp hatta çalışma yapabilirsiniz.
Zor bir sınav değil ama önceden mutlaka biraz çalışın. Sınav ücreti 25 Euro.
Comments