top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Almanlar nasıl insanlar?


Bir ülkenin en önemli parçası insanlarıdır. Almanlar kendine has bir millet ve yabancıların genelde ilk başta zor anlaşabildiği bir millet. Şimdi hemen ırkçılık gelmesin aklınıza. Almanlar ırkçı bir millet değil, her ülke de olduğu gibi küçük bir ırkçı kısım var tabii ki. Kendilerinden farklı insanlara (yabancı olsun olmasın) daha temkinli yaklaşırlar ve merak ederler, sorular sorup insanıi kültürünü anlamaya çalışırlar genelde. Peki neden Almanya'da yaşayan yabancılar Almanlardan şikayetçi? Ben toplam 22 yıl Almanya'da yaşamış biri olarak Almanların bazı tipik yönlerne hala alışamadım ve bu saatten sonra da alışamam herhalde ama onlarla yaşamayı öğrendim ve kabul ettim. Bazı yönlerini ise kendim benimsedim.


Peki Almanlar nasıl insanlar?

Almanlar soğuk insanlar mı?

İlk bakışta kesinlikle evet. Almanlar genelde çok dost canlısı insanlar değil. Genelde 1-2 yakın arkadaşları olur ve bu onlara yeter. İşte, üniversitede hatta lisede bile çok kaynaşma modunda olmazlar. Sonuç olarak herkes kendi kafasına göre takılıyor. Üniversitelerde çılgın kampüs hayatı ya da iş yerinde geyik muhabbetler dönmüyor. Eğer bir Alman arkadaş edinebilirseniz iyi arkadaş olurlar. Güvenilir insalardır ve çıkar ilişkileri kurmazlar. Yüzüne canım cicim olup, arkandan dedikodu yapmazlar. Ya arkadaşındır ya da düz ilgilenmez seninle.

Lise yıllarımdan hala unutamadığım bir anı: O zamanlar en yakın kız arkadaşım başka kızlarla görüşmemi istememişti, okul gezisinde sınıftan başka kızlarla kaynaştığım zaman çok bozulmuştu ve o geziden sonra da sinir krizi yaşadıktan sonra arkadaşlığımız sona ermişti :) Çağla bunu okuyorsan, öteki kadın olmak nasıl bir duyguydu paylaş bizimle :))

Almanlar komik mi?

Bence tüm ilişkiler bu noktada tıkanıyor. Espiri anlayışları bizimkinden çok farklı, hatta bana göre hiç olmaya da bilir. Ben şahsen Türk espiri anlayışına hayranım ama Türk olduğumdan da olabilir tabi :) İzlediğimiz ve güldüğümüz çoğu diziler ve filmler ise Amerika yapımı ve gerçekten çok komikler. Örneğin Amerika'ya gidince insalarla, tanımasan bile, rahat rahat muhabbet edebiliyorsunuz ve espiri yapınca da insalar boş boş bakmıyor size. Almanya'da durum farklı. Bir kere durup dururken espiriler yapınca direkt cıvık ya da ciddiyetsiz damgasını yapıştırıyorlar, özellikle iş hayatında. Çok kafa dengi bir çıkmadığı sürece espirilerini anlamıyorlar genelde, hatta ciddiye alabiliyorlar. Diğer tarafta onların espirilerine gülmek mümkün değil, denedim olmuyor. Hal böyle olunca muhabbet çok çabuk tıkanıyor, bazen bir robotla konuşurmuş gibi hissedebiliyorsunuz. Bir de kelime oyunlarına bayılıyorlar ve hiç bıkmıyorlar...

Üzgünüm ama Almanlar bana göre hiiiiiç komik değil ve kötü espirilerin ana vatanı olabilir. Konuyla ilgili şu South Park bölümünü de izleyebilirsiniz :)


Almanlar 'ortalama' insanlar

Yine dikkatimi çeken bir konu Almanların 'ortalama' insan olması. Bu ne demek? Almanya Avrupan'ın en zengin ülkelerinden, kişi başına düşen gayrı milli hasıla 42bin Dolar civarında. Ancak burada öyle lüks hayatlar pek sık görmezsiniz. Büyük bir şirketin CEO'su olsa bile gidip son model Iphone almaz, 10 odalı evde oturmaz, evde hizmetçi çalıştırmaz vs vs yanı kısacası görgüsüzlük yapmaz... ama biraz da yaşa be adam! Kafa hep en verimli olma, en mantıklı olma çabasında. Öyle gereksiz harcamalara her yok. Bir çılgınlık yapıp ikinci içkiyi söyleyeyim yok. Biz genelde finansal durumumuzu göz ardı edip keyfimize bakarız, kredi kartına abanırız :) (Bu arada kredi kartı da sevmiyorlar, herşey nakit). İnsanlar öyle olunca şehirler, mekanlar da böyle oluyor. Almanya uçlar ülkesi değil, herşey bi nevi ortalama, insanlar, evler, restoranlar herşey. Diğer tarafta tabii ki çok fakirlik de yok, devlet sana bir minimum standart sağlıyor, ki bu çok güzel birşey.

Almanlar cimri mi?

Kesinlikle evet! Bu biraz önceki başlıkla alakalı. Maddi durumun olmaz harcamazsın eyvallah ama Almanların sorunu daha farklı. Adamlar tasarruf seviyor, gereksiz harcama yapmıyor. Araba alırken tasarıma değil işlevine bakar (bu kadar çok Station olmasının sebebi bu olsa gerek). İşimi görsün, uzun ömürlü olsun, şimdi almayayım kampanya olunca alayım, gerçekten gerek var mı? Satın alma psikolojisi böyle çalışıyor. Dışardan size orta halli gibi görünen bir aile milyoner olabilir ama hiç belli etmezler. Bu kötü birşey mi, tabii ki hayır, hatta örnek alınası bir konu ama bazı durumlarda Almanların aşırı cimri olduklarını düşünüyorum. Hiç keyif insanı değiller maalesef.

Almanların kural aşkı

Almanya disiplin gerektiren bir ülke. Okulda, işte, günlük hayatta aslında kimse size karışmıyor ama insanlar yine de sıkı bir şekilde kurallara uyum sağlıyor. Örneğin metrolarda turnike yok, herkes biletli/biletsiz binebilir ve seyrek durumlarda kontrol ediliyor ama herkes paşa paşa biletini alıyor. Etrafta tek bir araba olmasa da yayalar kırmızı ışıkta bekliyor. Üniversitede derslere girmek zorunda olmasan da kalkıp sabahın köründe o derse giriyor vs vs. Uymayanı da ezikliyor, azarlıyor. Kurallar güzeldir, Almanya'nın bu kadar düzenli ve rahat yaşanabilir bir ülke olmasını sağlıyor ama bazen de çok sorgusuz sualsiz o kurallara uğrayan insanlarla karşılaşıyorum ve anlam veremiyorum.

Almanlar çok mu dakik?

Evet ve geç kalanlara sıfır tolerans var. Örneğin saat 10:00'daki randevuya 10:02'de geldiğim için yemediğim laf kalmadı, herhalde gelmeyeceğimi bile düşünmüşler vah vah..

Özetlemek gerekirse ilk bakışta Almanlar soğuk, komik değil, suratsız, biraz da robot gibiler dolayısıyla alışmanız gereken bir kültür ve insanlar. Tek tük de olsa aradan çok kafa Almanlar da bulabilirsiniz siz onların peşine düşün :) İyi yönleri ise güvenilirler, zekiler, çalışkanlar ve genelde iyi insanlar. Ben bu Almanlar'la başa çıkamam diyorsanız sizi Berlin'e beklerim. Berlin Almanya'nın en az 'Alman' şehri. İnsanlar açık görüşlü ve yabancı nüfus çok geniş.

Almanya'da okumayı düşünenler: Filmlerdeki American Pie kampüsü sizi Almanya'da beklemiyor. Üniversitelerde devamlılık zorunluğu yok ve sadece sınavlar için okula gelerek mezun olabilirsiniz. Üniversite'de arkadaş çevresi edinmek maalesef biraz zor ve hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Almanya'da çalışmayı düşünenler: Uzun kahve ve sigara molalarını unutun. Arada telefonda oyalanma, Onedio okuma gibi aktiviteleri de unutun. Mesai kalmayı da unutun. İş saatleri içersinde sıfır eğlence, çok iş üzerine kurulu insanlar. Dolayısıyla iş saatleri boyunca bayağı bir verimli çalışıyorlar ama saat 18:00 oldu mu da çıkıyorlar. Hem güzel hem sıkıcı bir durum.

Sizin Almanlarla ne gibi deneyimleriniz oldu?


bottom of page