top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Japonya seyahati nasıl planlanır?

Uzun zamandır hayalim olan ama nedense diğer Asya ülkelerine göre hep daha uzak, daha ulaşılmaz gelen bir destinasyondu Japonya. Aklımda hep çok pahalı diye etiketlediğim ve ertelediğim rotalardan biriydi. Ekim 2019'da nihayet gitme fırsatımız oldu ve favori seyahat rotalarımdan biri oldu bile. Detaylı şehir rehberlerine geçmeden size Japonya hakkında aklıma takılan ve belki sizin de gitmeden önce merak ettiğiniz bir kaç konudan bahsetmek istiyorum.

Herhalde herkesin en çok kafasını kurcalayan soru, Japonya pahalı mı?

Kısa cevap, Asya için evet. Ancak öyle gidilemeyecek kadar abartı bir pahalılık kesinlikle yok. Asya ülkeleri genelde daha uygun fiyatlı olduğu için Tokyo yanlarında pahalı kalabilir ama bir Amerika veya bazı Avrupa şehirlerinden hiç farkı yok, hatta biraz daha uygun bile sayılır. Burada gittiğiniz mevsim ve biraz da tercihleriniz bütçeye yön verecektir. Örneğin Sakura dönemi otel fiyatları uçuyor. Biz Ekim'in ilk yarısı gittik ve Japonya'daki otellere geceliği ortalama 100 Euro verdik. Oteller gayet merkezi ve güzel otellerdi. 50 Euro ve altında da otel veya meşhur kapsül otel bulmanız mümkün. Önemli olan erken rezervasyon. Biz booking.com'dan ücretsiz iptal seçeneğiyle 6 ay önceden ayırttık otelleri ve sonradan gerçekten fiyatlar neredeyse iki katına çıktı. Yeme içme konusu ise hiç gözünüzde büyümesin. Çok keyifli ve güzel yemekler yedik ve asla kişi başı 20 dolardan fazla vermedik. Tabii ki ultra lüks restoranlara gider veya Japonya'nın meşhur Wagyu etinden yerseniz durum farklı. Ayak üstü atıştırma, sokak yemeği, sushi, ramen, gyoza gibi hızlı atıştırmalıklar gayet uygun.

Japonya'da ulaşım

Japonya'da şehir içinde olsun, şehirler arası yolculukta olsun toplu taşımayla kaynaşmanız şart. Ben taksinin bu kadar pahalı olduğu bir yer daha önce görmedim. Üşendim dur taksiye atlayalım hiç aklınızın ucundan bile geçemiyor o kadar pahalı. Neyseki metro ağı çok yaygın ve rahat. Öyle sizi metronun içine iten görevliler falan da yok, neredeyse hep oturma yeri bulduk, aşırı bir kalabalık yoktu. Metrolarda tüm yazılar İngilizce de yazıyor ve anonslar da İngilizce. Metro için en iyisi gelir gelmez bir Akbil, Tokyo'da nam-ı diğer Suica card, almanızı öneririm. 500 Yen depozito ücreti var. İçine bakiye yükleyip hızlı bir şekide indi-bindi yapabiliyorsunuz. Ücretler mesafeye göre değişiyor ama genelde 180-250 Yen arası tutuyor. Dikkat, metro gece belli bir saatten sonra çalışmıyor. Uçak saatinizi seçerken bunu göz önünde bulundurun. Şehirler arası seyahat için ise en rahat seçenek Japonya'nın meşhur hızlı treni olan Shinkansen. Saate 320 kilometreyle giden ve Japonya'nın heryerine müthiş bir tren sistemi. Biz Tokyo'dan Kyoto'ya geçmek için bir kere kullandık ve koltuk rezervasyonu dahil kişi başı 14500 Yen ödedik. Oldukça pahalı ama havaalanının uzaklığı da göz önünde bulundurulduğu zaman uçakla hemen hemen aynı hesaba geliyordu. 2 saat 20 dakika sonra Kyoto'daydık ve çok rahat bir yolculuktu. Shinkansen bileti nasıl alınır? Bu konuyu çok araştırdık ve bazı kaynaklar mutlaka önceden alın diyordu. Biz önceden almadık.Tokyo-Kyoto arası zaten 10 dakikada bir tren kalkıyor. Biz saat akşam 6 gibi Tokyo Station'a gidip bilet ofisinden aldık. En yakın yan yana iki koltuğu boş olan tren 18:50deydi. Fiyatı da internete göre biraz daha uygundu. Eğer Japonya'da çok fazla şehir görmeyi planlıyorsanız JR Pass almayı düşünebilirsiniz. Bu biletle örneğin 7 gün sınırsız Shinkansen trenine binebiliyorsunuz. Bu 4-5 ten fazla yolculuk yapacağınız vakit mantıklı olmaya başlıyor. JR Pass sadece turistlere satılıyor ve Japonya'ya gitmeden önce online almanız gerek. Bunun için internette bir çok aracı var ve bileti direkt Japonya'daki otelinize gönderiyorlar veya billi teslim alma noktalarından alabiliyorsunuz. Japonya'da herhangi bir yerden satın almak mümkün değil. Biz sadece tek yön yolculuk yaptığımız için mantıklı değildi.

Japonya'ya kaç gün gidilir? Hangi şehirleri gezmeliyim?

Japonya'ya 1 ay da gidilir ama kısıtlı zamanınız varsa minimum 10 gün öneririm. Tokyo ve Kyoto mutlaka gidilmesi gereken şehirler. Vaktiniz varsa Osaka, Kobe, Hiroshima, Nara en popüler şehirler. Biz Tokyo - Kyoto - Osaka şeklinde planladık rotamızı.


Japonya'ya ne zaman gidilir?

En popüler zaman Mart sonu/Nisan başı çünkü ülkenin her bir yanı pembe kiraz çiçeklerine bürünüyor. Popüler = kalabalık ve yüksek konaklama fiyatları demek. Biz Ekim'in ilk yarısında gittik ve sanırım hava konusunda çok çok şanslıydık. hava hep 25 derece civarında ve kuruydu. Ha, biz Tokyo'dan ayrıldıktan sonra 2 gün 60yılın en şiddetli tayfunu şehri vurdu o ayrı. Kış ayları aşırı soğuk Yaz ayları aşırı nemli ve sıcak geçiyormuş. Siz en güzeli Bahar sezonlarında değerlendirin.

Japonya para birimi ve ödeme sistemleri

Japonya'nın para birimi YEN. 100 Yen yaklaşık 0.92 Dolar. Yani kaba hesap 1 dolar diyebilirsiniz. Enteresan bir şekilde bir çok restoranda kredi kartı geçmiyor. Yanınızda mutlaka nakit bulundurun. Bir enteresan ve güzel konu, asla bahşiş vermiyorsunuz. Verirseniz de ısrarla geri veriyorlar, ayıp. Canım Japonya <3


Japonya güvenli mi?

%100 güvenli!


Japonya vize istiyor mu?

Hayır, 90 gün serbest


Daha ne bekliyorsunuz, Japonya bileti bakmaya başlayın bence :)


Kyoto rehberi için tıkla (yakında)

Osaka rehberi için tıkla (yakında)


Comments


bottom of page