top of page
  • Writer's pictureElif Adali

Sen hangi tip tatilcisin?


Çevreme baktığım zaman insanların tatil konusuna çok farklı yönlerden yaklaştığını gördüm. Yaptıkları tatiller, tatil yapma sıklığı vs. de buna göre değişiyor. Bir şekilde tatile gittiğin sürece problem yok, herkes nasıl keyif alıyorsa öyle yapmalı elbette. En sık rastladığım 10 tatilci türünü yazdım.

Peki sen hangisisin? Aşağıda yorum bırakmayı unutma :)


1) Bütün yıl çalışıp, yazın 10 gün Güney Ege tatili yapmayı bekleyen kişi

Bu arkadaşımız için tatil demek deniz tatili demek. Ne o öyle kışın tatil yapıp donarak dolaşacağım diyen türden. Tatil dediğin bir kere uzun olacak, 1 hafta 10 gün tembel tembel yatıp, yiyip içip, mümkünse oteli terketmeden yılın yorgunluğu çıkartılacak. Eh zaten yıl boyunca da bir kaç gün kafa izni alıp tüm izinleri bitirmiş oluyor genelde. Başlasın seneye yazı bekleyiş.

2) Tatil ayarlamaya üşenen

Gezmeyi sever, imkanı da var, tatile gitmeye niyetlenir ama hep üşenir, bir türlü ayarlayamaz şu tatili. Öyle 3-4 gün için bir sürü iş şimdi kim uğraşacak der. Sonuç olarak hiç bir yere gidemez, hafta sonu kendini yine Bebek sahilinde yürüyüş yaparken bulur.

3) Tatile gitmekle kafayı bozmuş insan

Aha işte ben! Daha bir tatil bitmeden yenisini planlayan, sürekli gideceği tarihe doğru geri sayımda olan, ufukta bir planlanmış tatil yoksa darlanan kişi. Hiç bir şekilde üşenmiyor, sadece hafta sonu için olsa bile gidiyor. Yemiyor içmiyor o tatile gidebilmek için bütçesini ayarlıyor.

4) Lüks tatil seven

Gideceksem en iyisinden olmalı, 5 yıldızlı otelde kalmalıyım, en popüler mekanlardan checkin yapmalıyım. Genelde havasını atmak için tatili tercih eder. Doğru düzgün bir yeri görmeden gidip döner. Bir de başka türevi, maddi imkanı olmayıp yine de lüks tatil diye tutturup hiç tatili gidemeyen. İlginç..

5) Backpacker

Maalesef çevremde hiç yok ama baya takdir ederim. Minimum bütçeyle dünyayı gezerler, belki de en çok onlar gezer. Hostellerde kalır, bazen çadırda yatar. Genelde işi bırakıp 6 ay dünya turuna çıkar. Keşke yapabilsem ama sanırım bu bir yapı meselesi, herkesin başarabileceği birşey değil.

6) Tatil düşmanı işkolikler

En sevdiğim insan türü, nadir olsa da rastlanır. Bilimsel bir açıklaması yok, anlaması zor. Ah o izinleri bana satabilsen keşke..

7) Tatili hep erteleyen

Hep bir bahane bulur, napar ne eder o tatili erteler. Dur şu kart borçlarını bir toparlayalım öyle gidelim, bu ay işler çok yoğun daha rahat bir zamanda gidelim, daha gideriz nasıl olsa kaçmıyor ya tatil... ve daha nicesi. Bu arkadaşlarıma tavsiyem, yarın var mıyız yok muyuz bilmiyoruz. Şu an eğer sağlığın ve maddi durumun el veriyorsa kalk git, erteleme. O kart borcu bitmez, işler hep yoğun olacak. Gençken ve daha özgür hareket edebiliyorken hayatını yaşa, yarın ne olacağı belli olmaz..

8) Turcu

Hiç birşeyle uğraşmak istemeyen, gidip sürü modunda rehberin peşinde gezip, alakasız otellerde kalıp, işi ucuza getirdiğini sanan gezgin arkadaşımız. Bir de 5 günde 7 ülke vaat eden turlar var, onlar en sevdiğim. Gece otobüste uyuyup, her şehri 1-2 saat görüp, Eyfel kulesinin önünde fotoğraf çektirip sonra da Paris'i gördüm diye gururlanan arkadaş.

9) Yerli malı yurdun malı

Evet sen de haklısın, pasaport al, vize al bir sürü uğraşman gereken şey var. Yurtiçinde tabii ki çok cazip tatil fırsatları var, ama biraz farklı birşeyler görmek, deneyimlemek seni zenginleştirir. Bir dene bak bağımlısı olacaksın :)

10) All Inclusive'cı

Gidip güzelim izinlerini iki hafta bir mega otel kompleksinde geçirmek için harcayan arkadaşımız. Sabahtan akşama kadar yemek ile mutlu etmeye çalışırlar seni, artık yemek yemekten hareket edemez hale gelirsin. Hani derler ya yemekten sonra denize girmek için yarım saat bekleyin. Sen beklersin, yarım saat geçer yeni bir büfe açılır. Eh bidahakine artık..


bottom of page